Analize și opinii Politică

Cine pompează bani în economia GERMANIEI. Fară aceste companii ţara ar intra în FALIMENT

Până acum, economia Germaniei este singura din Europa care a evitat recesiunea. Printre motivele care stau la baza puterii acesteia se numără rata şomajului, invidiată de majoritatea ţărilor dezvoltate, de puţin peste 5%.

Produsul Intern Brut nominal al ţării este de 3.600 mld. dolari şi continuă să crească, chiar dacă încet. Franţa, a doua naţiune din regiune ca mărime a PIB-ului, este mult mai mică, la doar 2.800 mld. dolari. O serie de ţări din Europa sunt menţionate ca ţinte pentru viitoare ajutoare financiare externe. La celălat capăt al crizei datoriilor suverane este Germania, care are puterea financiară să susţină mare parte din fondurile necesare acestor ajutoare.

Germania este unică economic în privinţa companiilor care formează motorul PIB-ului. Fiecare dintre acestea este un exportator major sau are operaţiuni consistente peste hotare. Un exportator de bunuri şi servicii care încă se bucură de cerere în întreaga lume.

În vârful topului corporaţiilor-gigant din Germania se situează producătorii auto. Din cele mai mari şapte companii ale ţării, după venituri, trei sunt din domeniul auto: Volkswagen, cea mai mare corporaţie din Germania, Daimler, a doua cea mai mare şi BMW.

Daimler nu produce numai maşini, dar divizia-fanion a grupului este Mercedes. Volkswagen este pe cale să devină şi mai mare datorită legăturii sale cu Porsche.

Companiile auto din Germania sunt norocoase, poate din design. Fiecare are expunere pe pieţele auto europene mai slabe, dar în acelaşi timp au exporturi substanţiale. Volkswagen este cel mai mare producător auto al regiunii, dar este totodată legat de General Motors în privinţa vânzărilor din China, cea mai mare piaţă din lume. În plus, vânzările sale din America sunt în creştere.

BMW şi Mercedes sunt consideraţi printre cei mai buni producători auto din lume. Datorită acestui lucru, fiecare poate pretinde preţuri mari pentru autovehiculele produse, ceea ce înseamnă marje de profit pe măsură. BMW şi Mercedes sunt brandurile de maşini de lux cu cele mai mari vânzări în SUA. Amândouă o duc bine şi în China. Volkswagen are venituri anuale de peste 220 mld. dolari. Cele ale Daimler sunt de peste 130 mld. dolari, iar ale BMW ajung aproape de 100 mld. dolari.

Printre celelalte mari corporaţii germane se numără două grupuri financiare – Allianz şi Deutsche Bank. Deutsche Bank este cea mai mare bancă din Europa şi printre cele mai mari din lume. Are nişte riscuri contabile în Europa, dar prezenţa sa în Germania ajuta la echilibrarea acestei situaţii. Allianz este cunoscută drept o companie de asigurări, dar este cu adevărat un holding de servicii financiare care are afaceri în toată lumea. Compania pretinde că are 78 milioane de clienţi şi este activă în administrarea banilor şi în sistemul bancar.

A patra cea mai mare companie din Germania – Siemens este adesea numită General Electric de Europa. Compania este implicată în atâtea domenii încât suferă la fel de mult precum GE. Nu toate operaţiunile sale din domenii precum electronicele, automatizările, zona de servicii financiare şi de sănătate o duc bine în acelaşi timp. Şi este prezentă în atât de multe ţări încât este prizonieră a schimbărilor PIB-ului mondial. Cu vânzări de 98 mld. dolari se poate număra printre cele mai mari corporaţii diversificate din lume.

În cele din urmă, printre corporaţiile care deţin o pondere importantă în PIB-ul Germaniei se numără şi BASF, cu vânzări de peste 80 mld. dolari. Cu activităţi principale în agricultură, chimie şi exploatare, este înrudită cu companiile americane Dow Chemical şi E.I. du Pont de Nemours, ambele mai mici decât BASF.

Dacă Germania continuă să îşi păstreze locul în economia globală va fi în mare măsură datorită celor şapte companii care împreună rulează anual 850 mld. dolari.

SURSA: capital.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu