Politică

Cine pierde si cine castiga de pe urma declinului monedei euro?

Euro a ajuns, luni, la cel mai scazut nivel din ultimii patru ani, iar investitorii sunt ingrijorati de faptul ca problemele datoriilor in zona euro vor influenta recuperarea economica pe termen lung in Europa.

Desi caderea cursului de schimb al monedei euro este o veste buna pentru exporturile europene, care devin mai competitive pe piata mondiala, aceasta opinie nu este impartasita si de consumatori.

Ingrijorate, guvernele tarilor din zona euro s-au reunit la Bruxelles pentru a incerca sa opreasca scaderea euro si sa gaseasca o solutie comuna. Totusi, deprecierea brusca a preturilor in euro nu este atat de grava, in ciuda avertismentelor venite din partea aparatorilor lui. Aceasta situatie ar putea fi chiar o solutie partiala la criza din Europa.

Idealistii care sustin moneda unica afirma la unison ca un euro puternic este capabil sa fie un scut impotriva caderii pietelor. Potivit acestora, euro a contribuit la mentinerea intacta a puterii de cumparare, a impiedicat devalorizari dezastruoase, asigurandu-se, astfel, o liniste economica.

Totusi, ceea ce este bun pentru Europa nu este bun pentru puteri comerciale precum Statele Unite sau China. Aceasta din urma, care s-a jucat cu un curs yuan-dolar dupa bunul plac, acum se confrunta cu o crestere a preturilor produselor sale, ceea ce inseamna ca produsele lor nu mai sunt la fel de competitive.

China nu a facut niciodata din moneda sa un indicator al puterii economice, nici o prioritate politica. In schimb, ea a folosit-o pentru a-si mari cresterea economica la doua cifre, timp de mai multi ani.

“Este total absurd sa credem ca prabusirea monedei euro reflecta slabirea zonei euro. Economia unei tari nu se evalueaza in raport cu moneda sa, ci in raport cu produsul intern brut. In plus, nivelul euro din ultimii ani nu a impiedicat tarile din zona euro sa dea rezultate de crestere foarte bune”, a declarat Nicolas Bouzou, presedinte al firmei de analiza economica Aster, pentru NouvelOBS.

Pe de alta parte, unii analisti sunt de acord ca nivelul ridicat al monedei euro a afectat incetinirea cresterii economice si a competitivitatii exporturilor. Caderea euro este o veste buna pentru tarile exportatoare, deoarece exporturile europene devin mai competitive pe piata mondiala.

“Efectul in comert este in general pozitiv, scaderea monedei euro este un colac de salvare pentru companiile exportatoare. Ar trebui sa scada euro chiar inca un pic”, confirma Elie Cohen, economist si director de cercetare la CNRS.

Speculatorii sunt de vina?

Caderea euro este un mare ajutor pentru tari precum Franta, a caror competitivitate este ramas in urma. “Este un fel de stimul din exterior. Cresterea exporturilor va ajuta angajatii, furnizorii si finantele publice. Perioadele de excedente bugetare s-au inregistrat intotdeauna dupa o perioada de depreciere a monedei”, a mai declarat Elie Cohen.

In tot acest context, liderii politici incerca sa previna aceasta depreciere “necontrolata”. De ce? In primul rand, pentru ca nu pot sa-i multumeasca pe toti. Germania de exemplu, un stat model al zonei euro, ar putea avea de suferit. Tara ramane competitiva cu un euro ridicat, dar cu o moneda slaba, ea isi va pierde pozitia in ceea ce priveste importurile.

“Aceasta idee ca un euro slab este daunatoare pentru economia europeana este de provenienta germana”, a declarat Nicolas Bouzou.

“Scadere rapida a monedei euro nu va ameliora insa criza pe care o traverseaza din zona euro. Atat timp cat exista indoieli cu privire la soliditatea euro, speculatorii se agita. Pentru a rezolva criza, trebuie sa calmam speculatori”, a mai declarat Elie Cohen.

In aceasta situatiile, consumatorii casnici vor purta greul declinului monedei. “Slabiciunea euro va face ca pretul importurilor sa fie mai mare. Mai mult decat atat, nivelul inflatiei se va resimti peste 6-9 luni”, sustine Nicolas Bouzou, care crede ca aceasta scadere a monedei unice va avea impact asupra preturilor.

Cel mai mare impact va fi mai ales asupra pretul petrolului, care se calculeaza in dolari, moneda care a castigat mult teren in fata euro. Mai mult, este clar ca un euro mai slab implica si preturi mai mari la energie.

sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu