Politică

China – noul jucator global pe o piata din ce in ce mai pustie

China nu este nici pe departe un novice. Dupa ultimele date statistice, se pare ca economia chineza a detronat, cel putin pe moment, batrana si mult mai prestigioasa economie japoneza bazata pe marfuri cunoscute pana acum pentru calitatea deosebita si pentru atentia la detalii in domeniul constructiilor maritime, tehnologiei si constructiei de masini. Se pare ca un nou gigant isi face aparitia la masa bogatilor.

Ascensiunea Chinei nu este chiar intamplatoare. La inceputul mileniului, China prezenta aceleasi oportunitati si posibilitati de afaceri ca si celelalte state in curs de dezvoltare din regiune, precum India sau Rusia. Aceste trei tari au cunoscut o perioada benefica in ultimul deceniu.

In timp ce Rusia s-a dezvoltat in special pe baza exporturilor de petrol si gaze naturale, India a inceput sa acapareze incet, dar sigur, piata de IT. Motivul pentru care India a reusit este datorat outsourcing-ului facut de companiile americane si europene combinat cu forta de munca ieftina si pregatirea din ce in ce mai buna a specialistilor in IT.

China a urmat cu totul alt model decat vecinele sale. Practic, economia chineza a facut un salt spectaculos datorat modelului de crestere bazat pe comertul exterior. Cresterea economica a PIB-ului (Produsul Intern Brut) al Chinei se situeaza anual in jurul cifrei de 10%, cu mici fluctuatii.

Astfel spus, China este pe cale sa genereze mai multa bogatie chiar decat vecina ei, Japonia. Ce faci atunci cand tu ca tara acumulezi un surplus binemeritat de bogatie? Raspunsul este simplu: incerci sa faci investitii in mediul privat autohton, dar si in afara tarii.

In anul 2009, rezervele valutare ale Chinei ajungeau la uriasa suma de 2.000 de miliarde de dolari. Oferta de creditare a crescut si ea o data cu cresterea cererii interne. Cu toate ca exista o crestere a creditarii, in anul precedent, odata cu cresterea creditarii interne, surprinzator creditarea neperformanta a scazut si ea comparative cu cresterea.

Pe scurt, in timp ce economia Romaniei si a tarilor din centrul si estul Europei aveau scaderi ale PIB-ului de aproape 2 cifre procentuale, China inregistra o crestere spectaculoasa.

Revenim la intrebarea precedenta: ce faci atunci cand ca si tara ai un surplus de valuta? Incerci sa il exporti. America Latina, Asia de Sud-Est si mai nou Africa sunt printre zonele cele mai atractive pentru noii investitori chinezi dornici de castiguri substantiale in tarile emergente, dar si de o oarecare faima si glorie.

In ultimele decenii, China a suferit mult de pe urma faptului ca era considerata o tara emergenta, fara multe oportunitati si cu mana de lucru ieftina. Dar asta nu a reprezentat deloc un impediment in privinta dezvoltarii. Urmeaza sa vedem ultimele mutari pe care le va face guvernul chinez pe tabla de sah mondiala.

sursa: ziare.com