Politică

China intră în război alături de Europa

Cum contra cui? Contra Marelui Licurici!

După ce și-a aliniat tunurile din timp, China a tras salvă-după-salvă de avertisment în ultimele zile. O mică taxă vamală anti-dumping, de 50-100%, pentru puii americani, înființarea propriei agenții de rating finanțată de investitori – nu de examinați, sau victoria în disputa pentru o poziție mai importantă în FMI.

Dar cea mai importantă ghiulea abia a ieșit pe țeavă și e programată să lovească săptămâna aceasta.

China va ajuta Europa să-și finanteze datoriile și să treacă peset criză, a anunțat fără ocolișuri ministrul adjunct de externe Fu Ying, care a aruncat astfel buzduganul pentru vizita în Europa a premierului Wen Jibao, programată să înceapă vineri.
Ce înseamnă asta?

1. China consideră că a scăpat de dependența față de dolar ca monedă de rezervă. Chiar și dacă acesta se va devaloriza masiv, portofoliul și foarte probabilele derivative de hedging ale Chinei sunt destul de diversificate încât șocul să fie absorbit ușor.

2. China a obținut sau își condiționează ajutorul de accesul complet liber pe piața europeană. Cu un euro care se tot întărește, asta ar putea fi suficient încât să absoarbă din scăderile de vânzări către piața americană.

3. China va păstra suficient portițe pentru a ieși mai târziu din această combinație într-un mod care s-o avantajeze și mai mult. În niciun caz nu vrea să înlocuiască un licurici cu altul. China își propune ca, la un moment dat, ea să fie Licuriciul.


Update: SUA răspunde! Camera reprezentanților a votat, 348-79, să impună taxe vamale Chinei pentru că își fixează un curs de schimb prea slab al yuan-ului.

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • In momentul de fata China are in brate o cantitate uriasa de dolari pe care nu-i poate arunca tot in piata americana pentru ca asta ar insemna sa joace tot pe o singura carte. China incearca sa joace la doua capete sa nu genereze un conflict deschis cu SUA dar nici sa nu piarda din “agoniseala” stransa de-a lungul timpului. Si ce pot face? Sa-i investeasca acum cat mai au valoare. Unde? In Africa, in Europa si oriunde aceste hartii tiparite de americani inca mai au valoare…