Politică

Chevron cooperează cu Zeta Petroleum pentru exploatarea gazelor într-un perimetru de 2400 kmp din Suceva

suceava-gas-field-zeta_550x300Zeta Petroleum va oferi Chevron acces la datele seismice privind perimetrul de la Suceava, pe care îl deţine împreună cu Raffles Energy, şi va primi la schimb informaţii privind perimetrul Chevron din zona Bârlad, anunţă OilVoice.com.

Acordul va da celor două părţi acces la informaţiile istorice şi datele seismice, însă va trebui aprobat de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

Perimetrul Suceava are o suprafaţă de 2.403 kilometri pătraţi şi este concesionat în părţi gale de către Zeta Petroleum şi Raffles. Aici se găseşte câmpul gazier Climăuţi, operat de către Raffles.

Perimetrul Bârlad este concesionat de către Chevron, care l-a cumpărat de la Regal Petroleum. Acesta se află imediat lângă zăcământul Roman-Secuieni, care este unul dintre cele mai mari din ţară şi care e operat de Romgaz.

Chevron vrea sa exploreze gaze de şist în zona Bârlad şi în celelalte trei concesiuni din Dobrogea, respectiv Costineşti, Vama Veche şi Adamclisi. Intenţiile gigantului american au fost întâmpinate cu proteste, în special în zona Bârlad, din cauza îngrijorărilor privind efectele fracturării hidraulice asupra sănătăţii şi mediului. Zeta Petroleum estimează că perimetrul Suceava ascunde potenţial 2,2 miliarde de metri cubi de gaz convenţional.

“Zeta are un interes in proportie de 50% in concesiunea zonei din Suceava, care este operata de Raffles. Zona, care are 2.403 km patrati este situata pe platforma din Moldova, la aproximativ 370 de km nord de Bucuresti si este limitrofa cu cea concesionata de Chevron la Barlad. Concesiunea din Suceava include zacamantul de gaze naturale de la Climauti, care produce in prezent aproximativ 15.500 de metri cubi din straturile de nisip si argile (sarmatian), la o adancime de aproximativ 460 de metri.

In ceea ce priveste concesiunea de la Suceava, conducerea crede ca exista un potential de pana la 80 de BCF (sigure) de gaz de suprafata conventional, avand la baza supozitiei 5 filoane si prospectiuni identificate la adancimi cuprinse intre 400 si 1.000 de metri. Mai mult, pe teritoriul concesiunii exista doua sonde de explorare. Se concepe si un studiu de fezabilitate in acest moment pentru a evalua cea mai buna modalitate de a activa aceste doua sonde in 2013 si in acelasi timp sa se creasca in mod semnificativ productia pe terenul concesionat. Ambele sonde au fost folosite cu succes de catre fostii proprietari ai terenului concesionat SE1- testata in 2005 (cu o rata stabila de 25.500 de metri cubi/zi) si Dornesti-Sud 1, testata in 2007 (24.000 metri cub/zi)”, scrie OilVoice.com.

Sucevenilor deja le-a fost atrasă atenţia cu privire la pericolul exploatării gazelor de şist. Detalii despre protestul de la începutul lunii aprilie, aici.

Autor: Dinu Zara

Sursa: Dinu Zara

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu