Politică

Cele 10 corporații care controlează aproape totul

Ebrandurixistă zece corporații uriașe care controlează aproape tot ceea ce cumpărăm, de la produse pentru casă până la mâncarea pentru animale de companie și îmbrăcăminte.

>Conform acestei imagini publicate pe Reddit, numit Iluzia alegerii, aceste corporații creează un lanț care pornește de la una din cele 10 mega-companii de alimente. Ați auzit de cele mai mari nume, dar este uimitor de văzut ce dețin și care este influența acestor giganți.

Notă: imaginea arată un mix de rețele. Companii-mamă care  dețin integral sau doar acțiuni sau sunt doar partenere cu diviziile acestor rețele. De exemplu, Coca Cola nu deține Monstre, dar distribuie băutura energizantă. O altă notă: nu suntem siguri cât de actualizată este acest grafic. De exemplu, nu a fost actualizată pentru a reflecta faptul că P&G a vândut Pringles către cei de la Kelloggs in luna februarie.

Iată câteva exemple doar: Yum Brands deține KFC și Taco Bell. Compania a fost un fel de produs secundar al companiei Pepsi. Toate restaurantele marca Yum Brands vând doar produse de la Pepsi din cauza parteneriatului special cu producătorul de sifon.

Proctor&Gamble, companie care valorează 84 de miliarde de dolari- cel mai mare utilizator de publicitate din Statele Unite ale Americii- este cuplată cu numeroase branduri care produc orice, de la medicamente până la pastă de dinți și industria modei. Toate adunate, se pare că P&G deservește un total de 4,8 miliarde de oameni din întreaga lume prin intermediul acestei rețele.

Nestle, o corporație care valorează 200 de miliarde de dolari- faimoasă pentru ciocolata sa, dar care este cea mai mare companie de alimente din lume- deține aproape 8.000 de branduri diferite în întreaga lume și își mărește profitul sau este parteneră cu o mulțime de alte branduri. Din această rețea face parte compania de șampoane L’Oreal, Gerber- gigantul care produce mâncare pentru bebeluși, Diesel- producătorul de îmbrăcăminte și producătorii de mâncare pentru animale de companie, Purina și Friskies.

Unilever, producătorul faimos pentru săpunurile sale, se pare că deservește 2 miliarde de oameni din întreaga lume, controlând o rețea care produce orice de la bețișoare pentru ureche până la unt de arahide.

Nu este vorba doar de produsele pe care le cumpărăm și le consumăm. În ultimii zeci de ani, 90% din companiile media sunt deținute de doar șase mari companii, față de 50 cum era în 1983, conform unui studiu elaborat anul trecutde Frugal Dad.

It gets even more macro, too: 37 banks have merged to become just four — JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo and CitiGroup in a little over two decades, according to this Federal Reserve map.

Mai mult, 37 de bănci au fuzionat pentru a deveni doar patru-  JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo și CitiGroup, în aproape două decade, conform acestei hărți Federal Reserve.

Cele mai mari 10 instituții financiare ale Statelor Unite dețin 54% din bunurile financiare existente. În 1990, au deținut 20%. Conform unui raport al publicației Mother Jones, numărul de bănci a scăzut de la mai mult de 12.500 la aproape 8.000.

Sursa: Policymic.com