Politică

Cea mai mică dobândă pentru împrumutul statului: randament istoric de 1,6%

FinanteleMinisterul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, astăzi, un miliard de lei de la băncile comerciale, la un randament minim istoric de 1,6%, printr-o emisiune de titluri de stat pe un an, la care băncile au subscris oferte de aproape 1,8 miliarde de lei.

Trezoreria se împrumută astfel, din ce în ce mai ieftin, având în vedere că randamentul a scăzut sub minimul istoric de 1,63% înregistrat în urmă cu o lună.  MFP a planificat împrumuturi de 3,57 miliarde de lei de la băncile comerciale, în luna decembrie, din care 3,3 miliarde de lei prin şase licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 270 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Datoria publică a scăzut sub 10% din PIB

Totalul de refinanţare a datoriei publice a scăzut pentru prima dată în 2014 sub 10% din Produsul Intern Brut, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov. El a precizat că, faţă de septembrie 2013, când scadenţa medie a portofoliului de titluri de stat în lei era de 1,6 ani, prin măsurile adoptate în această perioadă scadenţă medie a urcat la 3,3 ani, iar în 2015 autorităţile doresc că acest nivel să treacă de 4 – 4,5 ani.

El a adăugat că va continua extinderea scadenţei titlurilor de stat emise pe piaţa internă şi că totalul de refinanţare va scădea sub 8,3% din PIB în 2015 şi sub 8% din PIB în 2016

Sursa: Jurnalul.ro