Politică

CAND O SA VEDEM ASTA IN ROMANIA? Noul premier al Poloniei i-a zburat din functii pe sefii serviciilor secrete, la cateva zile de cand Partidul Lege si Justitie a preluat puterea.

Beata SzydloMinistrul polonez de Externe: „De-a lungul anilor, ABW s-a comportat mai mult ca o politie politica fata de politicienii polonezi decat ca o institutie insarcinata sa apere interesele Poloniei”. Fostul coordonator al serviciilor speciale poloneze acuza: „O lovitura de forta nocturna”.

Decizie-bomba in Polonia, la nici o saptamana de la venirea la putere a partidului conservator Lege si Justitie (PiS). La propunerea premierului Beata Szydlo, sefii celor patru servicii de informatii si contrainformatii din Polonia au plecat din functii. Anuntul a fost facut joi, 18 noiembrie 2015, de seful comisiei parlamentare responsabile cu supravegherea acestor institutii, Marek Opiola, la trei zile de la instalarea noului guvern eurosceptic, transmite AFP, citata de Agerpres.

Reunita in cursul noptii de miercuri spre joi, comisia parlamentara de control asupra serviciilor a aprobat propunerea, prezentata de noul prim-ministru Beata Szydlo, de plecare din functii „la cerere” a celor patru responsabili vizati: sefii celor doua servicii civile, Agentia de Informatii (AW) si Agentia de Securitate Interna (ABW), si sefii celor doua servicii militare, Serviciul de Informatii Militare si Serviciul de Contraspionaj militar.

Ministrul de Externe al Poloniei: „Nu este vorba despre o razbunare, ci despre o despartire de oameni care nu si-au dovedit eficienta”

Intr-o declaratie data in urma cu cateva ore postului de televiziune privat TVN24, noul ministru de Externe Witold Waszczykowski ar fi spus despre activitatea capilor serviciilor secrete destituiti ca reprezenta o amenintare chiar mai mare decat aceea venita din exterior si ca, in ultimii ani, Agentia de Securitate Interna a facut politie politica:

Munca responsabililor demisionari in functiile lor constituia o amenintare mai importanta decat amenintarile venite din strainatate… Nu vorbesc despre toti, dar, de-a lungul anilor, ABW s-a comportat mai mult ca o politie politica fata de politicienii polonezi decat ca o institutie insarcinata sa apere interesele Poloniei impotriva actiunilor din exterior”. Conform surselor citate, acelasi Witold Waszczykowski ar fi tinut sa sublinieze ca „nu este vorba despre o razbunare, ci despre o despartire de oameni care nu si-au dovedit eficienta”.

De partea cealalta, o reactie ar fi venit din partea fostului coordonator al serviciilor speciale, Marek Biernacki, care ar fi denuntat „o lovitura de forta nocturna impotriva serviciilor speciale”, care „a creat o situatie periculoasa pentru stat”.

Autor: Alex Puiu

Sursa: Lumea Justitiei

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Joi nu e 18 noiembrie.. Si asa se explica marsul parca ‘putin fascist’ impotriva refugiatilor. Tot discernamant si intelepciune ne trebuie si de asta data (ca popor) sa pricepem incotro.