Politică

Campania lui Sarkozy, finanţată de Gaddafi?

article-2113910-0D87DCDA00000578-612_634x667Omul de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine îl atacă pe Nicolas Sarkozy. Pentru prima dată, afaceristul inculpat într-o afacere de corupţie privind un contract de armamente a spus judecătorului de instrucţie că deţine dovada faptului că fostul preşedinte francez şi-a finanţat campania din 2007 cu bani libieni.

Ziad Takieddine este un om singur. Încolţit de justiţia franceză, care-l anchetează şi nu-l lasă să iasă din Hexagon, “uitat” de foştii săi amici, intermediarul în contracte de armament contraatacă. De această dată, ţinta franco-libanezului o reprezintă Nicolas Sarkozy şi cel mai apropiat colaborator al fostului preşedinte, Claude Guéant, ex-secretar general al preşedinţiei franceze şi apoi ministru de Interne.

Din spusele lui Takieddine, regimul libian al lui Muammar Gaddafi ar fi fost foarte generos cu Franţa şi asta nu numai în ajunul campaniei prezidenţiale din 2007. Ajutorul financiar de la Tripoli nu s-a limitat doar la campania candidatului Sarkozy, ci a continuat şi după sosirea acestuia la Palatul Elysée. “Am toate elementele privind finanţarea acelei campanii“, susţine omul de afaceri. Din spusele acestuia în faţa judecătorului pe 19 decembrie, informaţie publicată însă de-abia acum de ziarul Le Parisien, suma avansată de regimul Gaddafi ar depăşi 50 de milioane de euro, cifră ce a fost evocată de altfel şi de unul dintre fiii lui Gaddafi, în momentul revoluţiei libiene.

În faţa magistratului, Takieddine a mai precizat că deţine dovada că trei societăţi franceze ar fi beneficiat de contracte fictive, în valoare de o sută de milioane de euro în ţara fostului “Ghid” libian. Ca să le dea pe mâna justiţiei, controversatul om de afaceri cere deschiderea unei anchete.

Tentativă de a sustrage atenţia anchetatorilor sau doar atenţionare, greu de spus ce urmăreşte Takieddine. În timp ce avocaţii lui Sarkozy nu au reacţionat la acuzaţiile intermediarului, fostul ministru de Interne, Claude Guéant, le-a dezminţit categoric.

Sursa: rfi.ro