Politică

Cameron ameninţă să lanseze o campanie publică pentru retragerea Marii Britanii din UE

20130126_brd001_1Premierul britanic David Cameron a lăsat să se înțeleagă faptul că este dispus să lanseze o campanie publică pentru retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană dacă nu va reuși să renegocieze relațiile Londrei cu Bruxellesul, după cum a relatat duminică The Telegraph.

Se așteaptă ca primul ministru britanic să rostească un discurs la conferința partidului său conservator săptămâna aceasta la Birmingham, în care să anunțe planurile ca Marii Britanii să-i fie atribuit mai mult control asupra propriilor frontiere, precum și puteri mai mari în ceea ce privește limitarea migrației din UE.

Cameron a promis să renegocieze relația Marii Britanii cu UE înaintea unui eventual referendum privind prezervarea statutului de țară membră în 2017. În cazul victoriei Partidului Conservator în alegerile parlamentare din 2015, el a spus că va face totul pentru desfășurarea unui referendum care să decidă dacă Marea Britanie va mai rămâne sau nu în UE.

Cu toate acestea, premierul britanic a declarat anterior că va face campanie pentru ca Marea Britanie să rămână într-o “Uniune Europeană reformată”. Dar a lăsat să se înțeleagă că ar putea fi pregătit pentru a face campanie pentru retragere în cazul în care “nu va fi în interesul Marii Britanii să fie în Uniunea Europeană”.

Într-un interviu pentru BBC, premierul britanic a spus: “Dacă aș fi crezut că nu este în interesul Marii Britanii să fie în Uniunea Europeană, nu aș argumenta ca noi să fim în ea. Sunt patriot, tot ceea ce fac, fac din dragoste pentru țară. Vreau ca națiunea noastră să fie puternică, mândră și autoguvernabilă”, a spus el.

În pofida scandalurilor interne de partid, precum dezertarea parlamentarului conservator Mark Reckless la Partidul pentru Independență (UKIP, eurofob) și demisia scandaloasă a deputatului conservator Brooks Newmark din funcția de ministru pentru societatea civilă, David Cameron a declarat că numai un guvern conservator este capabil “să construiască un Regat Unit puternic, de care să fim mândri”.

Brooks Newmark a fost nevoit să demisioneze înainte ca tabloidele britanice să dezvăluie că acesta a trimis fotografii cu conținut sexual explicit unui jurnalist.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Sursa: Finaciarul.ro