Analize și opinii Politică

Bundesbank: Bancile nu trebuie salvate cu banii populatiei!

Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, a susţinut duminică, la postul de radio Deutschlandfunk, ideea restructurării sau a închiderii băncilor cipriote aflate în dificultate, ca măsură de evitare a unor noi şi constante injecţii de lichidităţi care nu sunt altceva decât banii contribuabililor, consemnează agenţia EFE. “Băncile din zona euro aflate într-o situaţie precară nu trebuie salvate cu banii contribuabililor, ele trebuie dezarmate fără să pună sistemul în pericol”, consideră şeful Bundesbank. Potrivit acestuia, trebuie “să învăţăm lecţia” Ciprului şi să înţelegem că sistemul bancar poate fi restructurat, iar unele instituţii de credit pot fi chiar desfiinţate, întrucât sistemul bancar cipriot este “extraordinar de mare”, fiind un caz diferit de cel al structurilor financiare din alte ţări. Jens Weidmann mai susţine că “în prima linie trebuie să se implice proprietarii acestor bănci’ pentru a le salva şi “nu contribuabilul, în măsura posibilului”.

Pe de altă parte, şeful Bundesbank a respins o posibilă intervenţie a Băncii Centrale Europene (BCE) în Slovenia, confruntată cu un deficit bugetar semnificativ şi cu un sistem bancar afectat de creditele neperformante. El consideră că, într-o situaţie de necesitate, măsura “corectă” la care să se apeleze o constituie fondurile europene de salvare.

Sursa: Capital

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Banca este o afacere privata, nu? De ce sa fie “salvata” o afacere, daca dobitocii care o patroneaza au bagat-o-n gard, au dus-o la faliment?! Asta este COMUNISM: banii sunt “ai tuturor” (adica ai nimanui), raspunderea este “a tuturor” (adica a nimanui).

    Daca eu imi deschid o ferma, sau un fast food, sau o taraba de loz in plic, si nu obtin profit – vi se pare normal sa fiu remunerat de la bugetul de stat doar ca sa fac paguba in continuare?! Daca sunt tampiti si nu sunt capabili sa aiba performanta pe piata libera, dati-le ajutor social sa stea linistiti, dar nu pompati bani intr-o groapa fara fund! Daca nu e vorba de tampenie, ci de ticalosie, atunci bagati-i la puscarie!