Politică

Budapesta: ”Austria confundă solidaritatea cu prostia”

A migrCancelarul austriac Werner Faymann a declarat pentru presa germană, cu o zi înainte de debutul Consiliului European de la finalul săptămânii trecute, că țările estice din UE care nu se vor supune regimului cotelor obligatorii de imigranți și nu vor coopera cu programele decise la Bruxelles vor rămâne fără finanțare comunitară.

Diplomația de la Budapesta a lăsat să treacă câteva zile și i-a dat replica omologului de la Viena. Ministrul de Externe ungar a declarat că Austria confundă ”solidaritatea cu prostia”. ”Cancelarul austriac nu observă diferența dintre solidaritate și prostie”, a spus Peter Szijjarto într-o conferință de presă ce avut loc duminică.

”Solidaritatea înseamnă să ajuți oamenii care sunt în pericol acolo unde trăiesc și să-i ajuți să se întoarcă acasă odată ce conflictele s-au încheiat. Prostia înseamnă să lași sute de mii, milioane, de oameni in Europa fără vreun control, în timp ce toata lumeă, imigranți și europeni deopotrivă, își dă seama că nu poate obține ceea ce a dorit în Europa”.

Și guvernul de la Berlin a amenințat cu măsuri legale țările care vor refiuza să accepte refugiați prin cotele obligatorii, menționând în special Ungaria și Slovacia.

Szijjarto i-a acuzat pe politicienii occidentali că ”se folosesc de șantaj pentru a aduce mai mulți imigranți în Europa, iar apoi îi distribuie prin mecanismul cotelor obligatorii”:

În acest moment în UE s-a căzut de acord pentru distribuirea a doar 160.000 de imigranți. Slovacia și Ungaria au alocate circa 2.000 de persoane pentru fiecare țară în parte, în timp ce României îi revin circa 7.000. Până acum, tot acest mecanism nu a reușit decât relocarea a câtorva zeci de imigranți din Grecia.

Autor: Calin Marchievici

Sursa: Cotidianul