C O N T R A P R O P A G A N D Ă

BNR s-a dat de gol: aurul României e la Londra. Adică suntem la mâna altora…

goldjkahbshjakas-465x215Mai mult de jumătate din rezerva de aur a BNR (respectiv 60%) a rămas depozitată în afara graniţelor ţării, în principal la Londra, în fiecare an din perioada 2010-2016.

La sfârşitul lunii mai 2016, rezerva de aur era de 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat în jurul a 16 mld. lei (3,62 mld. euro). Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) erau la 31 mai 2016 de 36,3 mld. euro.

BNR are cele mai mari rezerve de aur din Europa Centrală şi de Est, de 104 tone, deşi nu a mai cumpărat aur din anul 2000, anunţă zf.ro.

“Ce importanţă are Brexitul? Piaţa financiar bancară din UK este cea mai importantă din lume. Decizia asta am luat-o acum 15 ani când România nu era încă în Uniunea Europeană”, a spus Adrian Vasilescu de la BNR, potrivit StiripeSurse.ro.

Dan Suciu, reîntors recent în funcţia de purtător de cuvânt al BNR, spune că între Banca Naţională a României şi Banca Angliei este o relaţie bilaterală care nu este afectată de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Întrebat ce se va întâmpla cu rezerva de aur a BNR de la Londra, Suciu nu a dorit să comenteze.

“Anglia putea să iasă şi din NATO, relaţiile între băncile centrale rămâneau la fel”, a spus Suciu, care a ocupat şi funcţia de purtător de cuvând al Guvernului Cioloş.

Sursa: Business Magazin

Related Posts

2 Responses “BNR s-a dat de gol: aurul României e la Londra. Adică suntem la mâna altora…”

  1. ... says:

    Cu tot respectul, domnule Adrian Vasilescu, care este procedura legala intr-o asemenea speta si mai ales, temeiul legal, in baza caruia sa intram in posesia in fapt si in drept, a ceea ce ne revine? Da’ acuma, nu la calendele grecesti???????????

  2. vlad tepes says:

    Sa va fie clar la toti: cand vom deranja mai serios Oculta Mondiala, vom ramane imediat si fara cash(http://www.money.ro/bnr-a-investit-cea-mai-mare-parte-din-rezerva-valutara-in-titluri-emise-de-guvernele-straine/) si fara aur!
    De toate astea s-au ocupat din timp, nea Mugurel-Masonel Isarescu si BAR(Banca Antinationala a Romaniei).

Let us talk about
Name and Mail are required
Join the discuss