Politică

BNR: Guvernul este nevoit să ia noi măsuri de austeritate pentru a recupera pierderile cauzate de întârzierea asumării

Guvernul se mişcă lent, iar românul trebuie să plătească. Guvernanţii au avut aproape o lună la dispoziţie pentru a-şi asuma răspunderea în timp util asupra celor două legi de austeritate care prevăd scăderea salariilor şi a pensiilor, dar nu au reuşit să se încadreze în timp. Astăzi, sunt obligaţi să anunţe noi măsuri de austeritate, pentru a recupera pierderile cauzate fix de această întârziere.

Termenul de 1 iunie, momentul în care cele două legi de austeritate ar fi trebuit să intre în vigoare a trecut deja. Pentru Guvern,  această întârziere înseamnă reduceri mai mici la cheltuielile publice, ceea ce s-ar putea traduce într-o  neîncadrare în ţintele de deficit convenite cu Fondul Monetar Internaţional.

“Aceste legi sunt în continuare esenţiale pentru că şedinţa boardului FMI va fi pe 28 iunie. În această şedinţă ar urma să intre raportul privind România, ca să fie aprobat sau respins”, a spus pentru REALITATEA.NET consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu.

Numai că acum, cele două legi ar putea să nu mai fie suficiente. Guvernul Boc este nevoit să ia noi măsuri de austeritate prin care să recupereze pierderile cauzate de întârzierea asumării.

“Nu aţi văzut că au mai suplimentat? În raportul făcut de Guvern, cheltuielile care ar fi trebuit să fie tăiate în iunie, sunt suplimentate cu alte măsuri”, a explicat Adrian Vasilescu.

Astfel, Guvernul face noi reduceri de cheltuieli doar pentru că au întârziat asumarea răspunderii asupra celor două proiecte.

Acordul cu FMI poate fi afectat, dacă nu se iau măsuri suplimentare în timp util

Pentru România este foarte important, în acest moment, ca guvernanţii să ia noile măsuri într-un timp rezonabil, în aşa fel încât echipa tehnică să aibă timp să şi redacteze raportul şi să-l şi trimită către boardul insituţiei internaţionale.

“Fondul Monetar Internaţional nu va lua măsură cu măsură şi va întreba de ce asta şi de ce nu asta. Pe ei îi interesează ca la nivelul anului 2010 deficitul bugetar să scadă de la 8,3 cât a fost ultima cifră calculată pentru 2009 la 6,8. (…)Acordul cu FMI poate fi însă afectat dacă nu se dovedeşte, negru pe alb, cu calcule, că măsurile luate sunt de ajuns pentru a micşora deficitul de la 8,3 la 6,8”, a explicat Adrian Vasilescu pentru REALITATEA.NET.

Iar atingerea acestei ţinte de deficit, este esenţială, potrivit lui Vasilescu. “Un deficit de 8,3 trebuie finanţat. În ţară nu avem bani de unde să-l finanţăm şi de afară nu ne ajută nimeni pentru că nimeni nu e dispus să finanţeze un deficit de 8,3% sau de 9% cum se duce acum. Aşa ceva nu finanţează nimeni”, a spus consilierul guvernatorului BNR.

BNR a sfătuit Guvernul să nu majoreze taxele

Dacă faptul că va lua noi măsuri a devenit deja o certitudine, întrebarea care se pune acum este ce fel de măsuri. În acest sens, reprezentanţii Băncii Naţionale le-au dat şi un sfat guvernanţilor: să nu majoreze taxele şi impozitele.

“Noi le-am spus că lucrul cel mai grav ar fi fost să mărească TVA-ul. Orice este posibil. Chiar şi mărirea TVA-ului, dar cu consecinţe foarte grave. Ei bine noi trebuie să avem grijă să nu ajungem la aceste consecinţe. (…) În opinia mea, toate ţările care de-a lungul anilor au luat măsuri bune au fost ţările nordice, care au micşorat cheltuielile. Ţările din sud, care au acum probleme, au mărit veniturile prin taxe şi măsurile s-au dovedit catastrofale”, a explicat Vasilescu.

Premierul a anunţat deja că pensiile şi salariile nu vor fi diminuate de la 1 iunie

Executivul a admis luni patru amendamente ale parlamentarilor la proiectul de lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi un amendament la proiectul de lege privind unele măsuri în domeniul pensiilor, a anunţat primul-ministru Emil Boc.

Potrivit premierului, primul amendament precizează că pensia socială minimă nu scade sub 350 lei. Al doilea  se referă la faptul că salariile şi pensiile vor fi diminuate de “la data intrării în vigoare a prezentei legi”. Emil Boc a mai anunţat că al treilea amendament admis precizează că salariile angajaţiilor cabinetelor parlamentare, plătite din sumele forfetare ale parlamentarilor, se reduc cu 25%, iar al patrulea se referă la veniturile membrilor Academiei de Ştiinţe Medicale care intră şi ele sub incidenţa legii pentru reducerea cu 25% “pentru egalitate de tratament”.

Legat de al doilea proiect de lege pe care Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea,  Emil Boc a precizat că vizează eliminarea privilegiilor şi a pensiilor speciale, eliminarea pensiilor de lux şi recalcularea pensiilor speciale.  Singurul amendament admis la acest proiect de lege, a anunţat premierul, prevede că pensiile de invaliditate vor fi verificate într-un interval de un an şi nu de trei, aşa cum era iniţial în proiectul de lege.

sursa: realitatea.net