Analize și opinii Politică

Berezina modernizării

Mare păcat că Napoleon nu a trăit pentru a afla de la domnul Băsescu că “iarna nu-i ca vara”. Dacă ştia, poate că ar fi luat în seamă puterea iernii şi nu ar mai fi fost învins de ruşi pe gheaţa râului Berezina. Pierderile cauzate francezilor de gerul rusesc pe gheaţa Berezinei au fost mai mari decât cele pe care i le-a cauzat armata lui Cutuzov, ceea ce a făcut ca “Berezina” să devină în franceza curentă expresia dezastrului.

Cred că putem împrumuta şi noi “Berezina” pentru a caracteriza dezastrul aşa-numitei politici de reformare şi modernizare a României proclamate de guvernarea fostului prim-ministru.

Nu a fost zi de la Dumnezeu în care să nu ni se spună că toate măsurile pe care acel Guvern le-a luat erau spre binele nostru deoarece priveau reformarea statului şi modernizarea ţării. Nu a fost zi în care să nu ni se spună că reformarea şi modernizarea au salvat România şi că ea este, mai mult ca niciodată, pregătită să reziste oricăror noi provocări ale crizei mondiale, protejând naţiunea română de “factorii perturbatori exogeni” ai zonei euro.

Dar iată că, înainte de atacul factorilor perturbatori exogeni din zona euro, România a fost atacată de factori perturbatori exogeni din zona cerului.

Zăpada şi viscolul, în calitate de factori perturbatori, au devenit astfel primul test al modului cum guvernarea Boc s-a pregătit să protejeze naţiunea prin opera sa de reformare şi modernizare. Teoretic, modernizarea apare ca o consecinţă a reformelor privite ca proces de adaptare la cerinţele schimbării mediului economic social, politic, educaţional şi cultural, la exigenţele prezentului printr-o corespondenţă permanentă cu dinamica înnoirilor.

Desigur, nevoile de modernizare sunt multiple, de la infrastructură, producţie de mărfuri şi servicii competitive, eliminarea dezechilibrelor structurale, ridicarea calităţii sistemului de educaţie etc., dar modernizarea României nu va fi posibilă fără o schimbare profundă şi de mentalitate şi management guvernamental. Nu mă refer nici la lipsa de profesionalism a acesteia, nici la corupţie sau nepotism şi nici la clientelismul politic, ci la nevoia de a avea viziune pe termen lung ceea ce presupune renunţarea la obiective pe termenul scurt al ciclului electoral în favoarea unor obiective programatice strategice pe termen lung ca şi la nevoia de a manifesta perseverenţă în urmărirea realizării obiectivelor prin continuarea efortului de construcţie instituţională şi de consolidare a acesteia, ceea ce presupune înlocuirea practicii de evaluare a efectelor de imagine imediată cu practica evaluării efectelor practice ulterioare.

Modul cum se desfăşoară deszăpezirea şi salvarea sinistraţilor arată că nimic din ceea ce ar fi trebuit să fie efect al modernizării Boc nu există.

S-a dovedit că aşa dorita modernizare nu se găseşte nici în dotarea cu mijloace adecvate de deszăpezire, nici în deblocarea trenurilor pierdute cu zilele în zăpadă, nici în sistemul de alertare şi comunicare şi nici într-o altă dotare materială a sistemelor de prevenire a dezastrelor. Cele mai moderne mijloace de deszăpezire ale României au rămas lopata şi jandarmul.

Nu s-a văzut nicio modernizare a sistemului instituţional în sensul valorilor şi principiilor democraţiei europene. Deszăpezirea românească nu a demostrat evoluţia, maturizarea şi modernizarea climatului politic, ci contrariul, înapoierea şi primitivismul acestuia prin înlocuirea interesului naţional cu cel electoral. Modul cum prefecţii din Vrancea şi Buzău au sabotat acţiunile Consiliilor Judeţene doar pentru că sunt de culoarea opoziţiei arată ce departe suntem de modernizarea instituţiilor statului.

Zăpada ne arată cât de lipsit de siguranţă şi protecţie este cetăţeanul român faţă de orice “factor perturbatoriu”. Sub guvernarea Boc, România nu s-a modernizat, ci a regresat. S-a îngropat nu în nămeţii de zăpadă, ci în cei ai incompetenţei, ai minciunii şi ai politicianismului.

Sper ca noul prim-ministru să înţeleagă că macrostabilizarea domnului Franks nu face doi bani atâta timp cât pe români nu-i omoară sofisticatele probleme ale guvernanţei fiscale europene, ci o zăpadă.

Prof. univ. dr. Mircea Coşea
sursa: curierulnational.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu