Politică

Belarus a blocat site-uri de ştiri şi magazine online, ca să aplaneze temerile privind devalorizarea monedei

1a417eaa11ba0f31ba5030162a5b83b4dceb33c5Autorităţile din Belarus au blocat, astăzi, mai multe magazine online şi site-uri de ştiri, ca să împiedice un asalt al populaţiei în bănci şi magazine, în încercarea de a-şi proteja economiile de devalorizarea bruscă a rublei belaruse, din cauza prăbuşirii celei ruseşti, scrie AFP.

Astfel, agenţia privată de presă BelaPAN a anunţat că site-urile de informaţii Belapan.by şi Naviny.by (gestionate de ea) au fost blocate ieri, fără niciun avertisment.

“În mod clar, decizia de blocare a adreselor IP a putut fi luată doar de autorităţi, din cauză că, în Belarus, guvernul are monopol pe furnizarea IP-urilor”, a transmis BelaPAN.

Alte site-uri, precum Charter97.by, BelarusPartisan.org şi Udf.by, au fost blocate astăzi.

Astfel de măsuri sunt aplicate încă de vineri. Guvernul a anunţat că achiziţiile de valută vor fi taxate cu 30% şi le-a cerut exportatorilor să îşi convertească jumătate din încasări în monedă locală.

De asemenea, mai multe magazine online au fost blocate în masă. Ieri, 13 astfel de magazine au fost blocate din cauză că şi-au majorat preţurile sau le-au afişat în dolari americani, a anunţat ministrul adjunct al Comerţului, Irina Narkevici, citată de Interfax.

Guvernul de la Minsk a anunţat un moratoriu asupra creşterii preţurilor pentru bunurile de consum şi a ordonat ca producătorii locali de aparate electrocasnice să “crească livrările” şi să menţină preţurile, cu riscul falimentului.

Belaruşii s-au aliniat la cozi ore în şir pentru a-şi goli conturile bancare şi au devalizat magazinele ca să-şi protejeze economiile, aprovizionându-se cu aparatură electronică şi cu articole menajere fabricate în străinătate.

Rubla bielorusă s-a depreciat cu aproape jumătate de la începutul anului, lovită dur de scăderea celei ruseşti, din moment ce economia Belarusului este puternic dependentă de cea a vecinului mai mare. În acest context, bieloruşii au început să îşi tranzacţioneze moneda pe piaţa neagră, lansând website-ul dollarnash.com, unde oricine poate cumpăra şi vinde dolari şi euro.

Autor: V.B.

Sursa: Bursa.ro