Politică

Băsescu a GAFAT şi a recunoscut: România este independentă energetic. Care mai e motivaţia pentru gazele de şist?

basescuPreşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că România este interesată de situaţia din Ucraina, dat fiind faptul că românii reprezintă a doua minoritate din ţară, după ruşi. De asemenea, şeful statului a declarat că a aprobat participarea românească în misiunea OSCE din Ucraina.

În timp ce mă aflam în Consiliu, am aprobat participarea cu personal la misiunea OSCE. Deocamdată, viabil este OSCE, deja am aprobat participarea cu experţi în intelligence şi vom vedea mai departe cu ce vom putea contribui, dar sigur vom avea un rol, pentru că am probat că suntem buni cunoscători ai situaţiei din Ucraina şi avem şi 400.000 de vorbitori de limbă română în Ucraina şi 650 de kilometri de frontieră“, a spus Băsescu, citat de Mediafax.

În altă ordine de idei, Băsescu a subliniat faptul că România este independentă energetic de gazul rusesc şi că 20% importaţi pot fi substituiţi oricând din altă parte.

“Am subliniat faptul că România nu are contracte de armament, nu are interese economice majore în relaţia cu Federaţia Rusă, deci suntem o ţară care putem avea oricând o poziţie echilibrată, şi din punctul de vedere al independenţei energetice, şi al exportului de armament şi din punct de vedere cultural, ceea ce nu e puţin lucru“, a menţionat el.

Această declaraţie vine în contradicţie cu afirmaţiile oficialităţilor române, între care şi ale sale de până acum, care afirmau că România are nevoie de gazele de şist pentru a atinge indepedenţa energetică.

Astfel, preşedintele afirma, pe 29 septembrie 2013, că principala miză a României este asigurarea independenţei energetice a ţării, în contextul în care fusese întrebat dacă este pentru exploatarea gazelor de şist.

Înţeleg miza ziaristului: aceea de a crea ştire. Vă dau un răspuns şi poate că nici eu nu sunt pregătit să dau răspunsul complet, dar vă spun aşa: Nu există miză mai mare decât independenţa energetică a României şi asigurarea resurselor ei. Şi de aici judecaţi“, a spus Băsescu, întrebat dacă e pentru sau împotrivă ca Chevron să exploateze gaze de şist în România.

“Mai am un an şi câteva luni de mandat, deci nu voi apuca în mandat momentul când eventual se va scoate primul mentru cub de gaze de şist din România, sau când se va scoate spre utilizare primul metru cub de gaze din Marea Neagră. Dar vreau să spun un lucru de care românii trebuie să ţină cont: miza politicilor noastre în zona energetică trebuie să fie independenţa energetică“, a spus Băsescu la Pro TV.

Premierul Victor Ponta a afirmat în mai multe rânduri că e nevoie de gazele de şist pentru a asigura independenţa energetică a României faţă de Rusia.

Este o decizie politică, luată nu numai de România, este luată și de Polonia, și de Lituania, dacă îmi amintesc bine, pentru că pentru noi nu este numai o problemă strict economică (…), este problema de a fi independenți din punct de vedere energetic. Adică, de a nu fi obligați de a importa gaz. (…) Suntem capabili să fim independenți. Nu numai de Rusia, noi dorim să fim independenți și, mai mult decât atât, în cadrul strategiei noastre energetice avem permanent atenția îndreptată către Republica Moldova, pentru că sperăm că, în câțiva ani, să putem avea resursele energetice necesare atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova“, a afirmat Ponta, citat de Agepres.

În 2013 au avut loc proteste în toată ţara împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, cele mai violente având loc în comuna Pungeşti, judeţul Vaslui.

Autor: Mihai Șomănescu

Sursa: Active News

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Ca de obicei, GUVERNATORUL ILEGAL al tarii (incepind din Iulie 2012) scoate pe gura doar “abureli pentru prostime” si nemernicii….

  • Eu am o propunere cu gazele de sist:sa instaleze acele sonde la Nana unde este proprietar Traian Basescu.Sa dea exemplu presedintele tarii.