Analize și opinii Extern Politică

Barack Obama, prins în scandalul „Big Brother“

Dupa ce a pus pe seama luptelor politice acuzatiile ca ar fi folosit Fiscul pentru a-si urmari adversarii de dreapta, ca administratia sa ar fi dezinformat in afacerea Benghazi sau ca Departamentul Justiiei le-ar fi ascultat ilegal telefoanele jurnalitilor de la Associated Press, presedintele american Barack Obama se gasete din nou in defensiv, in fata unui alt caz legat tot de protectia vietii private, dupa ce cotidienele The Guardian si The Washington Post au publicat un document potrivit caruia Agentia pentru Securitate Nationala a SUA ar fi inregistrat date legate de convorbirile telefonice a milioane de persoane din SUA si din alte 50 de state.

E vorba de doua programe distincte, stric secrete, prin care Agentia de Securitate Nationala, care apartine de Pentagon, poate obtine desfasuratoarele convorbirilor telefonice purtate de milioane de cetateni americani, dar si documente, fotografii si email-uri din serverele a noua companii importante din SUA.

Unul dintre programe priveste recoltarea incepnd din 2006 a datelor apelurilor telefonice in Statele Unite prin intermediul operatorului Verizon si, se pare, si al altor operatori. Celalalt, cunoscut sub numele de PRISM, vizeaza interceptarea comunicatiilor navigatorilor pe internet straini care se afla in afara teritoriului Statelor Unite, pe nou retele mari de socializare.

Desi masura nu este, in esenta, ilegala, nu s-a incalcat Constitutia, pentru ca inregistrarile nu priveau continutul convorbirilor, ci doar durata si numarul apelat, masura a iscat o ampla dezbatere in SUA privind limitarile incalcarii vietii private, pe care guvernul si le-a stabilit dupa atacurile de la 1 septembrie 2001.

OBAMA APRA PROGRAMUL

Oficialitatile americane spun ca programele sunt menite sa apere tara de potentiale atacuri teroriste. Acest lucru a fost subliniat si de presedintele Obama, in cadrul unei declaratii, inainte de intalnirea cu presedintele chinez.Va trebui sa facem niste alegeri la nivelul societatii. Ceea ce pot sa va spun este ca evalund aceste programe am constatat ca au efect in ceea ce priveste capacitatea noastra de a anticipa si a preveni posibile activitati teroriste.

Programele sunt foarte atent supravegheate de cele trei ramuri ale Guvernului si nu implica ascultarea convorbirilor purtate de oameni sau citirea email-urilor cetatenilor americani, in absenta unei aciuni suplimentare a unei instante. Si cred ca, pe ansamblu, am stabilit un proces si o procedura, care nu ar trebui sa ingrijoreze poporul american, a spus presedintele Obama.

SCURGERILE in PRESA, IRESPONSABILE

Directorul serviciilor americane de informatii, James Clapper, a recunoscut existena programelor si a avertizat ca dezvluirea acestora poate afecta securitatea SUA. Clapper a criticat sambata presa pentru dezvluiri iresponsabile, in opinia sa, despre programe vaste de supraveghere a comunicatiilor efectuate de administratie, evocand instrumente eficiente in lupta impotriva terorismului. In aceast saptamana am asistat la dezvluiri iresponsabile ale masurilor intreprinse de comunitatea de informatii cu scopul de a asigura securitatea americanilor, a scris James Clapper intr-un comunicat, al doilea pe care-l publica saptamana aceasta si cel mai complet din partea administratiei americane pe acest subiect.

In graba lor de a publica, organele de presa nu au prezentat intregul context in care aceste programe sunt aplicate, inclusiv gradul de control exercitat de cele trei ramuri ale Guvernului, scrie Clapper, evocand caracterul lor vital pentru asigurarea securitatii Statelor Unite si aliatilor lor. Programul PRISM este legal, a dat el asigurari, subliniind ca a fost dezbatuta in Congres si reautorizata recent.

Desi NSA si FBI nu incearca sa colecteze tot continutul de la serviciile de internet, programul le-ar permite agentilor sa caute anumite informatii despre utilizatori si sa le scoata de pe servere. Gigantii IT implicati in scandal au negat totul.

NSA INCEARCA SA GASEASCA INFORMATORUL

Agentia National de Securitate (NSA) a cerut sefului Departamentului de Justitie, Eric Holder, sa deschida o ancheta penala pentru a afla sursa scurgerii de informatii care a condus la divulgarea in presa a unui program strict secret de supraveghere numit PRISM.
Aceasta cerere vine intr-un context politic tensionat pentru Holder, caruia i s-a solicitat chiar demisia dupa ce s-a aflat ca a autorizat interceptari telefonice si supravegherea postei electronice la Fox News si Associated Press, si dupa scurgerile de informatii privind Coreea de Nord si un complot dejucat de CIA in Yemen.

Scandalul de spionaj se extinde si in Marea Britanie

Ziarul britanic The Guardian a anunat ca a obinut un document conform caruia si agentiile de stat din Marea Britanie ar avea acces la programul PRISM pus la punct de Agenia Naional de Securitate din SUA, cel putin din iunie 2010. Prin intermediul PRISM, agentii secrete britanice ar putea extrage de pe serverele gigantilor IT informatii despre utilizatori. In Marea Britanie se vor face anchete de amploare, pentru a verifica veridicitatea informatiilor.

Agentia oficiala insarcinat cu interceptarile in Marea Britanie va preda in zilele urmatoare un raport Parlamentului, in care va clarifica legaturile pe care le are cu programul PRISM. Comisia parlamentara pentru informatii si Securitate va primi un raport complet din partea GCHQ, Serviciul guvernamental britanic pentru comunicatii, foarte rapid si va hotara ce masuri este necesar sa fie adoptate imediat ce se va afla in posesia acestor informatii, a anunat presedintele Comisiei, Malcolm Rifkind.

Acest raport, care ar putea sa fie predat pana luni, este solicitat dupa o zi de la dezvaluiri in cotidianul britanic The Guardian. Ziarul a scris ca se afla in posesia unor documente porivit carora GCHQ are acces la sistemul PRISM inca din iunie 2010. GCHQ a refuzat sa comenteze pe aceasta tema, insistand pur si simplu asupra faptului ca acioneaza intr-un cadru juridic si politic strict.

The Guardian a publicat unele documente care atesta ca Agentia Nationala de Securitate din SUA (NSA) ar avea acces la serverele serviciilor de internet, precum Google si Facebook, adunand continut audio, video, email-uri si alte date despre utilizatori. Majoritatea serviciilor de internet, inclusiv Microsoft, Yahoo, Skype, Apple, AOL, ar face parte din acest program.

CUM SPIONEAZ SUA

Programul PRISM prin care Agentia Nationala de Securitate (NSA) din SUA a spionat utilizatorii serviciilor online a fost creata, deoarece agentia dorea informatii mai repede. Guvernele pot cere date sau stergerea acestora companiilor ca Google sau Facebook, dar acest proces consuma mai mult timp si companiile pot refuza, dupa cum se prezinta situatia in raportul bi-anual de transparenta al Google.

Programul PRISM are doi piloni prin care NSA are acces la informatii. Primul se numete Upstream si se refer la accesul direct la infrastructura prin care informatiile online circula, adica NSA poate intercepta datele prin cablurile de internet. Al doilea pilon, denumit PRISM, presupune acest acord cu companiile mari din SUA, cum ar fi Google, Facebook sau Microsoft. Prin acestea, NSA are posibilitatea sa vada datele schimbate de utilizatori prin serverele acestor companii.

Larry Page, directorul Google, si Mark Zuckerberg, directorul Facebook, au spus ca n-au oferit acces direct NSA si nici nu au permis existenta portitelor de acces. Astfel, cei doi reprezentanti au evitat sa dea un raspuns direct, scrie TechCrunch. Accesul direct se refer la existenta unui hub al NSA in serverele lor si intr-adevar nu exist asa ceva, iar portita de acces presupune ca NSA s-a infiltrat in baza lor de date fara ca acestia sa stie. In schimb, transferul de date si monitorizarea utilizatorilor s-au facut printr-un portal asemanator unei adrese de email la care doar NSA a avut acces, informatie dezvaluit de The New York Times.

Modul in care agentia nord-american a ajuns sa spioneze cetatenii nu este prea eficienta, fapt descoperit de un biolog specializat in statistici. El a calculat cam ce inseamna sa existe un terorist pe vreunul dintre domeniile Facebook, Google sau Microsoft. Astfel, a ajuns la concluzia ca e o sansa de 1 la 10.102 ca un utilizator sa fie cu adevarat terorist. In plus, el a estimat ca algoritmul folosit de NSA are o acuratete de 99%, fapt doar presupus si care poate fi foarte bine fals.

AUTOR: Viorica Marin
sursa: adevarul.ro