Politică

Banda celor patru se cere arestată

Traian Basescu lanseaza catre autoritati o provocare de senzatie. El cere nici mai mult, nici mai putin ca patru personalitati ale vietii publice din Romania sa fie arestate.

maior coldea

Este vorba de Laura Codruta Kovesi, sefa DNA si fostul procuror general, generalul cu patru stele Florian Coldea, pana de curand director operativ SRI, Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru si fost ministru de Interne al Romaniei, si George Maior, fost director al SRI, actualmente ambasadorul Romaniei la Washington. Inca si mai senzational este motivul invocat. Falsificarea alegerilor prezidentiale din 2009, castigate de nimeni altul decat de Traian Basescu. Este o provocare fara precedent.

Un colaborator extrem de apropiat al presedintelui Traian Basescu, Gelu Visan, fost parlamentar, a afirmat, cu mai multa vreme in urma, cu subiect si predicat, ca, in noaptea cand se numarau voturile celei de-a doua runde de alegeri pentru prezidentialele din 2009, la Gabriel Oprea acasa, s-au adunat capii sistemului, in frunte cu Maior, Coldea si Kovesi, pentru a monitoriza numararea voturilor si pentru a sarbatori victoria lui Traian Basescu impotriva lui Mircea Geoana. Ceva mai tarziu, Traian Basescu a confirmat aceasta intalnire, pe atunci de taina. Si a si explicat ce cautau toti la Gabriel Oprea acasa. In gluma. In sensul ca acesta dispunea de cantitati suficient de mari de whisky. Zilele trecute, Dan Andronic a dezvaluit lucrurile aproape pana la capat.

Dan Andronic a fost, pe rand, consilier al lui Adrian Nastase, al lui Calin Popescu Tariceanu si al lui Traian Basescu. In noaptea cu pricina, a fost si el invitat la Oprea acasa. El relateaza cum cei patru monitorizau, printr-o celula de criza ad-hoc, numaratoarea voturilor si tineau legatura cu Traian Basescu, prin Codruta Kovesi, cu staff-ul PDL, dar si cu o persoana bine informata din staff-ul PSD. Nu m-as mira ca respectiva persoana sa fie chiar Victor Ponta, interesat in infrangerea lui Geoana pentru a-i lua acestuia locul la conducerea PSD. Un Geoana vulnerabilizat prin pierderea algerilor nu mai putea rezista la carma partidului si nici nu ar mai fi avut influenta necesara pentru a decide cine va fi succesorul.

Conform lui Dan Andronic, cei patru corifei au sarbatorit, in final, nici mai mult, nici mai putin decat faptul ca au castigat alegerile pentru Traian Basescu. Mai mult chiar, in prezenta lui Dan Andronic, ei s-au gandit la primele masuri de contracarare a oricaror tentative ale adversarilor lui Basescu de a contesta cu succes rezultatul alegerilor, trucate prin votul venit din diaspora. Tot acolo, a inceput sa i se pecetluiasca soarta si lui Sorin Ovidiu Vintu, mogulul Realitatea TV.

Nu avem de unde sa stim pana in utimul detaliu care a fost realitatea dincolo de consemnarile de mai sus, pe care niciunul dintre cei patru nu le-a contrazis nici cat negru sub unghie. In schimb, aflam cu surprindere ca Traian Basescu se distanteaza. Ridica din umeri si se comporta ca si cum afla acum cu surprindere ceea ce s-a intamplat in respectiva noapte, in care a vorbit de multe ori la telefon cu Laura Codruta Kovesi. Traian Basescu ne lasa cu senzatia ca, daca alegerile au fost castigate prin frauda, el personal este neimplicat. Iar cei care au savarsit frauda, cei patru care l-au facut sa castige in mod indirect alegerile prezidentiale, daca au incalcat astfel legea, ar trebui sa raspunda penal. Iar pana cand se ajunge la acest deznodamant, Traian Basescu cere arestarea lor.

De aici incolo, doar Constitutia ne poate spune cine este indreptatit sa actioneze pentru aflarea pana la capat a adevarului. Evident, prin interogarea oficiala a celor patru. Legea fundamentala prevde ca, intr-o asemenea situatie, sa intre in actiune procurorul general al Romaniei. Numai ca procurorul general al Romaniei, dupa cum a dovedit, este si el parte a sistemului. Daca asa stau lucrurile, singura institutie care poate sa faca ceva este Parlamentul Romaniei. Printr-o comisie speciala de ancheta.

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: Sorin Rosca Stanescu