Analize și opinii

Baciu, LAPAR: ”E secetă deja! Opt litri pe metru pătrat în 120 de zile! Autoritățile să spună adevărul!”

secetaLaurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), spune că în acest moment 40% din suprafețele agricole de mare cultură ale României sunt în pericol din cauza căldurii excesive din această perioadă.

”Toate pământurile însămânțate în toamnă sunt în pericol. Dacă vine un îngheț și nu ninge va fi prăpăd. Asigurări pe secetă și îngheț nu putem face. Suntem la mila lui Dumnezeu. În acest moment estimez că 40% din terenuri sunt însămânțate deja cu culturi de toamnă. La pomi și viță de vie e și mai rău” spune Baciu.

Președintele LAPAR precizează că și în cazul în care vom scăpa de îngheț, seceta deja face pagube: „În toată Moldova, dar și în Sud-Vest (Dolj, Mehedinți), au căzut doar 8 litri pe metru pătrat de precipitații în 4 luni. Atenție, în 4 luni!”.

Laurențiu Baciu a adăugat că în acest moment cel mai important lucru este ca autoritățile să spună adevărul.

A doua tranșă din subvenție, așteptată de fermieri

Președintele LAPAR a dat ca exemplu situația subvenției directe: ”De la începutul anului nu a intrat nici un leu în conturile noastre, ale fermierilor. Am primit la sfârșitul anului trecut avansul de 50%, 60 de euro și un pic. De atunci, nimic, deși am primit promisiuni că vom avea toți banii la începutul acestui an.”

Autor: Vlad Macovei

Sursa: Agrointel