Politică

Avocatul Gheorghe Piperea: Cum e să fii cetățean al unei țări ”ca afară”?

Ma intereseaza ce e rau in SUA, Franta, Germania, Italia, Uk, Spania, Olanda si in alte tari ale caror modele economice si sociale si standarde de viata sunt facute dezirabile in Romania, pentru ca vreau sa vad cum e sa fii cetatean al unei tari “ca afară”.



De 30 de ani, clasa politica romaneasca, plina de “valori” si de “luminati” oameni de stat, precum si tehnocratii romani care si-au construit opera plagiind comod din programele economice destinate statelor-colonie ale corporatiilor globale, adica vatafii de pe plantatia bancii “noastre” centrale, ne-au impus sa credem ca tot ce e din Vest e bun, restul fiind diabolic.

In plus, cand vedem expati si turisti din Vest care vin aici in lipsa de alta optiune si, cu salariile si facilitatiile de care dispun, isi permit tot ceea ce la ei in tara le-ar fi interzis, pentru ca ar fi prea scump sau prea greu de razbãtut, din motive de competitie acerba, nepotisme darwinism economic, credem cu tarie ca viata in Vest este dezirabila, ca acolo burta e mereu plina, educatia genereaza numai valori, iar sanatatea e la standarde inalte pentru toti, si nu ne vine sa credem ca in Vest exista saracie, discriminare si inegalitate, iar aceste realitati contra-intuitive ne deranjeaza, ne face sa intram in disobanta cognitiva si injuram si jignim purtatorul oglinzii. Adica, de regula, unul ca mine, care fluiera in biserica.

E adevarat, la noi e nasol la modul absolut si, mai ales, e nasol la modul relativ – comparativ cu tarile din Vest, cele la care visam si catre care emigram, in Romania este mai rau. Dar, cand ne intrebam cum am putea corecta aceasta situatie, eventual pentru a descuraja emigratia si a incuraja tanara generatie sa isi faca viitorul si sa isi re-construiasca visele aici, ne trebuie niste repere si avem nevoie de modele. Ce faci cand aceste repere se dãrâmã si când aceste modele dezamãgesc? Ce faci când vezi cât de brutal si cinic sunt tratati “emigrantii” români in tari pe care le idealizezi si cand observi ca principiile democratice si legile sunt aplicate cu dublu standard, unul pentru bogati si vestici si altul pentru saraci si estici? Ce faci cand lumea catre care tinzi se transforma pe zi ce trece intr-un sistem neo-feudal, unde exista iobagi si stapani, ghilde, caste si vatafi care exploateaza munca ieftina sau fortata a negrisorilor de pe plantatie sau a asiaticilor in varsta de 9-15 ani?

Nu cunosc, pentru ca nu m-a prea interesat, cum e la rusi. De aia NU scriu despre rusi. Nu comentez ceea ce nu stiu sau ce nu intuiesc. Pentru asta exista “inteligentii” care se cred de dreapta. Vad ca scriu, insa, ziarele britanice, din cand in cand, despre jungla financiara in care se zbat zecile de milioane de consumatori rusi, captivi la bancile rusesti, finantate de oligarhi si mafioti si refinantate de bancile globale, americane sau europene. Vad modelul capitalismului brutal american preluat cu entuziasm intr-o tara, Rusia, care nu exista in mentalul colectiv decat ca amenintare militara si, mai ales, nucleara (exceptand, desigur, afacerile cu resurse siberiene, permise doar marilor economii europene, nu si amãrãstenilor de români sau populistilor de unguri si polonezi).

Evident, trebuie schimbata paradigma “vestul e bun, estul e satanic”. Evident, trebuie combatut capitalismul gregar (low-road), in favoarea capitalismului util din punct de vedere uman si ecologic. Dar nu vom reusi asta cu neo-hitleristii si neo-marxistii care se pregatesc sa vina la putere, si nici cu stangistii de fatada care nu mai stiu cum sa scoata capul din pamant de rusinea acuzatiilor de coruptie si de colaborare cu serviciile secrete.

Autor: Gheorghe Piperea

Sursa: Gheorghe Piperea Facebook

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • E ADEVARAT CA VANTURILE, URAGANELE, TORNADELE AU VENIT DE-A LUNGUL ISTORIEI SI VIN CONTINUU PESTE ROMANIA CEL MAI ADESEA DE LA EST SAU DE LA VEST.
    POPORUL ROMAN Datorita tradarii , lacomiei, hotiei, etc NU CONCEPE nici acum SA FACA MACAR niste MICI PARAVANE precum fac alte natiuni civilizate ale lumii.