Politică

Avocat Gheorghe Piperea: “Cele 8 companii de distributie a energiei electrice au introdus ilegal in factura costul dublat al certificatelor verzi. Sa vedem, insa, daca madame Viviane Reding isi va mentine aprecierea la adresa DNA cind va vedea ca sunt atacate interesele overlorzilor.”

model-factura-enelPresedintele ANRE a declarat ieri ca toate cele 8 companii de distributie a energiei electrice care activeaza in Romania au introdus ilegal in factura costul dublat al certificatelor verzi si ca in comisia de reglementare (un fel de board al ANRE) s-a decis ca 4,7% din valoarea acestor facturi sa fie eliminata treptat din factura. Mie mi se pare de domeniul evidentei ca aceste sume facturate ilegal din 2012 sunt plati nedatorate, care ar trebui restituite consumatorilor, atit casnici, cit si industriali, imediat, cu orice risc. Furtul e furt si atit. Iar cei care il acopera sunt complici sau tainuitori.

Ceea ce mi-a atras insa atentia in mod deosebit este o alta afirmatie a presedintelui ANRE : cica doi-trei dintre cei 8 distribuitori de energie electrica au cerut ca sumele respective sa fie eliminate din facturi in mod treptat, intrucit o eliminare imediata a acestor sume ar duce la insolventa.

Iata inca unii care sunt prea mari pentru a fi lasati sa falimenteze.

Hai sa vedeti cam cum sta treaba cu astia care nu pot fi lasati sa falimenteze.

Avem un individ, sa zicem, un hot de pantofi. Este prins in fapt, dar individul cere autoritatilor sa il lase sa poarte in continuare pantofii furati pentru ca afara e ger si, in lipsa acelor pantofi furati, i-ar degera picioarele, sireacul. Autoritatile, miloase din fire, il gratifica pe hot cu un raspuns caldicel, permitindu-i sa restituie in transe pantofii. Victima poate sa mai astepte.

Si avem un numar de 8 corporatii din domeniul distributiei energiei electrice care recunosc ca au cam furat la factura, dar cer sa li se permita sa repare greseala treptat, ca sa nu cumva sa dea faliment. Daca nu intervenea sfinta spaga, nu aflam de aceasta tarasenie, pentru ca ANRE, autoritate a Statului roman care ar cam trebui sa ne protejeze pe noi, i-a protejat pe proprietarii si managerii celor 8 corporatii.

Va reamintiti, desigur, ca avem pe piata si 2-3 banci recidiviste la clauze abuzive care sustin ca, daca ar fi obligate de autoritati sa restituie banii incasati ilegal din aplicarea clauzelor abuzive, ar avea pierderi si ar risca falimentul. Motiv pentru care nu doar ca autoritatile le-au sarit in ajutor cu mic cu mare, dar au si modificat legile in parlament, astfel incit furtul sa fie uitat/amnistiat. Bine macar ca, in aceste cazuri, sistemul judiciar le-a dat overlorzilor sistemului o lectie severa, eliminind din contracte clauzele abuzive si dispunind restituirea catre consumatori a platilor nedatorate.

V-ati prins acum cam cum sta treaba cu too big to let fail / too big to go to jail?

PS 1 Ma intreb cit de mari sunt aceste costuri umflate ilegal in cazul consumatorilor industriali de energie electrica, spre exemplu, in cazul Oltchim.

PS 2 Avind in vedere aceste cazuri, precum si faptul ca sistemul national de transport al energei electrice este in proprietatea publica a Statului roman, ma intreb de ce trebuia privatizata aceasta distributie a energiei electrice. Ca sa se fure mai sofisticat? Ca, la mine la tara, unde la fiecare zapada de 3 cm sau la fiecare furtuna de vara se opreste curentul mai rau ca pe vremea lui Ceausescu, eu nu vad nicio imbunatatire a alimentarii cu curent…

PS 3 Mersi DNA ca ne-ai luminat. Desigur ca urmeaza a se extinde urmarirea penala si la aceste corporatii. Pozitia de institutie de incredere a sistemului judiciar pe care DNA o are in rapoartele MCV este din ce in ce mai realista. Sa vedem, insa, daca madame Viviane Reding isi va mentine aprecierea la adresa DNA sau va schimba macazul cind va vedea ca sunt atacate interesele overlorzilor. A, nu stiati ca cei 8 mari distribuitori sunt overlorzi ai sistemului in Europa?

Autor: Gheorghe Piperea

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • sa apuna si cati bani au incasat din taxa debransare-bransare platita de cei carora le-a intrerupt curentul pentru neplata facturilor umflate de ei