Politică

Austeritatea: Transferarea banilor de la săraci la bogaţi sub pretextul crizei economice

Politica de austeritate din Marea Britanie este fundamentată ideologic şi are ca scop deturnarea finanţelor de la săraci la cei bogaţi, sub pretextul crizei economice, a declarat pentru RT scriitorul John Wight.

Ministrul de Finanţe din Marea Britanie, George Osborne anunţă reduceri de cheltuieli guvernamentale de mai multe miliarde, în timp ce măsurile de austeritate au lovit deja mulţi oameni din Marea Britanie.

Osborne a susţinut că economia britanică este “ieşită de la terapie intensivă.” RT l-a întrebat pe Wight dacă el crede că este într-adevăr aşa.

John Wight: Numai într-o lume ideală a Partidului Conservator ar fi adevărat. Ţara a realizat o creştere 1,1% în ultimii trei ani – cel mai slab nivel de creştere în economia acestei ţări din ultimii 100 de ani. Acesta în nici un caz nu poate să fie considerat un succes.

RT: Cine vor fi cei mai afectaţi de aceste noi reduceri?

John Wight: În mod clar cei săraci vor fi loviţi mai tare, ca o continuare a experimentului în masa al disperării umane, pe care acest guvern de coaliţie l-a descris în mod mincinos ca fiind o politică economică. Acesta este fundamentat ideologic şi vom asista la o economie a casei de nebuni. Şi se face cu scopul de a determina transferul de avere de la cei săraci la cei bogaţi, sub pretextul unei crize economice – nu motiv, este un pre-text. Criza economică care a lovit această ţară în 2007 a fost 9/11-ul lor economic.

RT: Cifrele oficiale arată că deficitul a fost în creştere anul trecut, în ciuda reducerilor anterioare. Deci, există vreun rost pentru ele?

John Wight: Ei bine, asta e ceea ce am spus: acest lucru este determinat ideologic. Dacă aveţi în vedere aceste politici de la baza economiei, atunci în mod clar este complet iraţional. Economistul american Paul Krugman le-a descris în ultima vreme ca fiind asemeni “unui medic medieval care extrage sângele unui pacient”, iar atunci când nu funcţionează, extrage şi mai mult sânge de la pacient. Acest lucru este în întregime adecvat pentru a descrie această politică economică, această austeritate.

Austeritatea a fost istoric discreditată. Ea nu funcţionează în vremuri de recesiune. Într-o perioadă de recesiune, guvernul are nevoie să cheltuie mai mult pentru a relansa cetăţeanul care este contractat, deoarece profiturile sunt blocate.

Şi trebuie să plasaţi aceasta în contextul în care Biroul de Statistică Financiară, propriul departament al Guvernului, înfiinţat pentru a monitoriza aceste lucruri, a venit cu o cifră în aprilie, care a arătat că, în ultimul trimestru al anului trecut companiile din Marea Britanie, cu excepţia băncilor, au stat pe un excedent de 318 miliarde de lire sterline. Şi banii aceia sunt bani de care avem nevoie în economie. Ei nu investesc, ei cheltuie toate stimulentele din partea guvernului sub formă de subvenţii fiscale şi reduceri de impozite pentru cei bogaţi, pe care guvernul le-a dat bogaţilor în ultimii trei ani.

RT: Care credeţi că este cea mai bună modalitate prin care guvernul poate lupta cu deficitul?

John Wight: Trebuie să investească în economia reală. Trebuie să înceapă dirijarea băncilor spre a împrumuta mai degrabă, decât a se ruga la bănci, în special băncile la care deţinem o cotă majoritară, cum ar fi RBS. Guvernul ar trebui să preia operaţiunile RBS şi să înceapă creditarea, în interesul economiei reale. Economia are nevoie de ea. Avem o criză de locuinţe în ţară, este cea mai gravă din lume, este un scandal. Şi avem nevoie să se investească în case la preţuri accesibile.

Mai degrabă, decât pedepsirea celor săraci pentru că sunt săraci, ar trebui să înceapă de fapt, redirecţionarea banilor de la cei bogaţi la cei săraci, aşa cum stă bine unei societăţi civilizate.

RT: Osborne a anunţat reduceri la bugetul poliţiei. Credeţi că va afecta rata criminalităţii?

John Wight: Ei bine, nu chiar, pentru că, pe baza a ceea ce ştim, acum o mulţime de criminali sunt de fapt în poliţie. Ei stau, de asemenea, în sălile de consiliu şi în Camera Lorzilor. Aceasta poate avea un efect. Dar cred că ei au consolidat poliţia şi au confiscat puterea regională de la poliţie. Rămâne încă de văzut. Dar, aşa cum am spus, reducerile din bugetul poliţiei sunt minime în comparaţie cu reducerile pentru cei săraci din punct de vedere al diminuării beneficiilor şi aşa mai departe.

sursa: dantanasescu.ro // rt.com