Politică

Aurul ar putea redeveni etalonul cursurilor valutare

Robert Zoellick, preşedintele Băncii Mondiale, a propus ca metalul preţios să fie iar referinţa în stabilirea cotaţiilor monetare. Reîntoarcerea la etalonul aur ar ajuta la stabilizarea inflaţiei, a deflaţiei şi a viitoarelor cursuri valutare.

Devenit în ultima perioadă un „refugiu” pentru investitorii în căutare de stabilitate şi plasamente sigure, aurul ar putea fi acum implicat şi în recentele dispute privind controlul exercitat de băncile centrale asupra cursurilor de schimb ale monedelor naţionale. Robert Zoellick, preşedintele Băncii Mondiale, a afirmat într-un editorial în cotidianul britanic „Financial Times” că marile economii mondiale ar trebui să ia în considerare varianta reintroducerii un standard global bazat pe aur atunci când îşi stabilesc politicile monetare. Ideea nu este nouă. Acest sistem a mai funcţionat la nivel internaţional între anii 1944 – 1971 (programul „Bretton Woods”). Mecanismul a fost administrat de Fondul Monetar Internaţional şi presupunea cursuri valutare fixe, dar ajustabile în funcţie de valoarea aurului.

„Acest sistem probabil că va necesita implicarea dolarului, a euro, a yenului (moneda naţională a Japoniei – n.r.), a lirei sterline şi a unui yuan (moneda naţională a Chinei – n.r.) care se îndreaptă către internaţionalizare”, scrie Zoellick. „De asemenea, sistemul ar trebui să ia în considerare desemnarea aurului ca punct de referinţă internaţional pentru aşteptările pieţei faţă de inflaţie, deflaţie şi viitoarele valori valutare”, mai arată acesta.

„SUA ARUNCĂ BANI DIN ELICOPTER”

Comentariile oficialului vin cu numai trei zile înainte de Summitul G20 care va avea loc la Seul, Coreea de Sud, unde liderii celor mai dezvoltate 20 de ţări din lume vor discuta despre coordonarea politicilor monetare pentru a evita destabilizărările produse de controlarea cursurilor de schimb. Principalii actori în această dispută sunt Statele Unite ale Americii şi China, oficialii americani acuzând Beijingul că depreciază forţat yuanul pentru a-şi favoriza exporturile, forţând alte state să procedeze similar. Săptămâna trecută, Rezerva Federală, banca centrală a SUA, a anunţat că va tipări 600 de miliarde de dolari pe care îi va injecta în piaţă pentru a-şi stimula economia. Pasul a fost amplu criticat de Germania şi nu numai. Wolfgang Schauble, ministrul de Finanţe neamţ, a declarat că rezultatele noii runde de stimulare a economiei ar putea fi „înfiorătoare”, potrivit cotidianului german „Der Spiegel”.

Acestuia i s-a alăturat Guido Mantegna, ministrul de Finanţe al Braziliei, care a declarat că „deşi toată lumea vrea ca economia americană să-şi revină, aruncarea de dolari din elicopter nu ajută deloc”, informează „The Telegraph”.

CINE ESTE ROBERT ZOELLICK

Din 2007, Zoellick este preşedintele Băncii Mondiale. Înainte de a obţine această funcţie, el a fost director al Goldman Sachs, vicesecretar de stat în guvernul american şi oficial al Trezoreriei Statelor Unite.

Elena Dumitru

sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu