Analize și opinii Politică

ArcelorMittal “minte din 2006”. Ministrul Industriei: “Nu respectă Franţa”

Gigantul oţelului ArcelorMittal – care deţine şi combinatul de la Galaţi – nu mai este binevenit în Franţa, a spus ministrul francez al Industriei. Oficialul a motivat simplu: “Nu respectă Franţa!”.

“Nu îi mai vrem pe cei de la Mittal în Franţa deoarece nu respectă Franţa. Minciunile Mittal continuă să curgă din 2006 încoace şi sunt sfidătoare”, a subliniat Arnaud Montebourg, citat de Les Echos.

ArcelorMittal a optit producţia propriu-zisă la furnalele de la Flornage, estul Franţei, dar vrea să continue unele activităţi în regiune. Este deja un conflict deschis între companie şi noul guvern socialist al Franţei, arată The Telegraph.

Montebourg le-a spus celor de la Les Echos că lucrează la un proiect de “naţionalizare tranzitorie”. “Ideea ar fi să acordăm o mică parte din acţiuni unui investitor, dar să stabilizăm activitatea acolo”, a explicat Montebourg ideea principală a planului său.

Luna trecută, ArcelorMittal a avertizat că va închide furnalele şi a dat Guvernului francez două luni pentru a găsi un cumpărător asociat. Acest termen expiră duminică, iar tensiunile dintre companie şi statul francez au escaladat. Guvernul a spus că are doi posibili cumpărători, dar aceştia doresc să achiziţioneze întreaga unitate de producţie. ArcelorMittal se opune însă acestei variante, iar, acum, Franţa spune că se poate dispensa total de companie.

Este o poziţie dură, deoarece, potrivit grupului, în unităţile ArcelorMittal din Franţa lucrează 20.000 de oameni.

În octombrie 2012, ArcelorMittal a luat o decizie grea şi în România. Compania a închis temporar unul dintre cele două laminoare de tablă groasă ale combinatului siderurgic, din cauza “scăderii pieţei europene”. La laminor lucrau 300 de oameni.

Dan Arsenie
sursa: ro.stiri.yahoo.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu