Analize și opinii Politică

Andrei Pleşu, despre lichele şi “descurcăreţi”

Andrei Pleşu, rugat să comenteze butada – „Ştiţi vorba aceea: ce face un român când rămâne fără bani? Schimbă euro!, a dat un răpuns savuros într-un interviu acordat lui Cristian Pătrăşoconiu în Revista 22:

Asta e una dintre bolile româneşti – faptul că, aşa cum se spune în engleză (în engleză cuvântul e mai tehnic şi mai concis), „you manage!“. Everybody manages! Pe româneşte, nu am decât varianta asta – te descurci! Când te descurci, încurci lucrurile! Când te descurci, orice reaşezare stabilă te încurcă! Asta e una dintre bolile noastre – această calitate în exces de a face din rahat bici! A doua boală este fudulia. Chiar sărac, chiar căzut în gură, chiar scuturat de momente de exasperare, românul e fudul! Suntem persecutaţi de tot mapamondul, suntem buricul pământului, avem cele mai frumoase peisaje din lume, cele mai frumoase femei din lume, suntem cei mai viteji din zonă, am luptat cu turcii, am rămas pe picioarele noastre, suntem speranţa planetei. E, niţeluş, o boală balcanică. Am văzut acum, de curând, o declaraţie a unui mare teolog grec, Christos Yannaras, care spune: „Biserica Ortodoxă este aristocraţia Europei“. Sună foarte frumos, dar să te culci pe o ureche, să adormi euforic în sentimentul că tu eşti deja acolo unde ar trebui de-abia să tinzi să ajungi (pentru că asta e fudulia: sentimentul că ai ajuns la ţintă, când, de fapt, mai ai încă un drum lung de parcurs până să ajungi acolo) este contraproductiv şi, de fapt, necreştinesc”.

Traian Băsescu a vorbit şi el despre „you manage!“ într-un dialog la distanţă cu profesorii debutanţi:
“Şi eu când am debutat în meseria mea aveam un salariu mai mic decât femeia de serviciu de la Navrom. Viaţa înseamnă o luptă. La început toţi am avut salarii mici. După 30 de ani de muncă, am ajuns la un salariu de 6.000 de lei. Vă doresc să ajungeţi la un salariu de 6.000 de lei. Sunt convins că domnul profesor debutant îşi poate găsi uşor soluţii să trăiască mai bine. Dacă domnul profesor debutant s-ar compara cu un medic debutant, ar realiza că e mai bine plătit dublu decât un medic, la oră. Înţeleg că au 16 de oră de muncă pe săptămână, au două luni de concediu vara. Trebuie să fim rezonabili cu ceea ce cerem”.

Bonus, ce spune Andrei Pleşu despre Opoziţia care a avut şi ea acces la borcanul cu miere: “Trebuie răspuns scurt: sunt nişte lichele! Nicio milă! Dar, în general, nici nu au nevoie de mila noastră! Funcţionează fericiţi şi nesimţiţi, pe cont propriu…”.

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu