Politică

Americanii, pentru polonezi mumă, pentru români – „ciumă”!

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, ar putea aproba în câteva săptămâni eliminarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii polonezi, anunţă Casa Albă, citată de Mediafax.



În cursul întrevederii pe care a avut-o cu preşedintele Poloniei Andrzej Duda, Donald Trump a declarat: „Eliminarea vizelor este în curs, a fost deja aprobată. Facem acest lucru automat acum şi o vom definitiva cât mai curând, pentru a fi mai uşor să se ajungă în Polonia şi în Statele Unite pentru cei care doresc. Este ceva foarte, foarte important. Cred că a fost foarte important pentru preşedinte să rezolve acest lucru. Şi a reuşit. Prin multă muncă, a reuşit”.

Întrebat de un jurnalist dacă într-adevăr cetăţenii polonezi vor putea călători curând fără vize în SUA, Donald Trump a precizat, potrivit stenogramei prezentate de Casa Albă: „Da, foarte curând. Va trebui să rezolvăm la nivel structural. Cu alte cuvinte, trebuie să definitivăm. Dar se califică, am lucrat mult în acest sens. Se califică şi vom putea rezolva acest lucru foarte rapid. Cred că în următoarele câteva luni putem rezolva. Şi ştiu că Polonia aşteaptă acest lucru. De câţi ani aşteptaţi eliminarea vizelor? De câţi ani?”

„De 30 de ani”, a răspuns preşedintele Poloniei, Andrej Duda.

„Treizeci de ani”, a continuat Donald Trump râzând. „Treizeci de ani înseamnă mult timp, nu ştiam că era atât de mult. Dar am reuşit. Trump rezolvă. Alţii nu rezolvă. Am rezolvat”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

Ulterior, Casa Albă a anunţat că „preşedintele Donald Trump l-a informat pe preşedintele Andrej Duda că se aşteaptă intrarea Poloniei în Programul de eliminare a vizelor în următoarele săptămâni”.

Tema vizelor a fost ridicată și de Klaus Iohannis la întâlnirea de la Casa Albă din 20 august, dar Administrația SUA nu a promis nimic concret României.

Autor: Ioana Radu

Sursa: Cotidianul