Politică

Americanii dau sfaturi economice proaste europenilor

La summit-ul G20, care a avut loc in acest weekend la Toronto, Statele Unite au pus din ce in ce mai multa presiune asupra Europei sa renunte la masurile de austeritate.

Printre cei care sustin ca trebuie continuate cheltuielile pentru a spori cresterea economica se numara castigatorul premiului Nobel pentru economie Paul Krugman, presedintele american, Barak Obama, si secretarul Trezoreriei americane, Tim Geithner.

Analistii sunt de parere, insa, ca sfaturile americanilor sunt nerezonabile, nepotrivite si demonstreaza o profunda lipsa de intelegere a realitatilor europene, relateaza The Wall Street Journal.

Europa a aratat, de-a lungul timpului, ca nu este capabila sa faca reforme in perioade economice bune. Franta, de exemplu, n-a avut un bugete chilibrat in ultimii 40 de ani, desi multi dintre acestia au fost de crestere economica si ar fi fost usor sa faca reforme, fara sa starneasca mania sociala.

Iar Franta nu este singurul exemplu. In intreaga Uniune Europeana, tarile au adunat datorii cu o viteza ametitoare, statul preluand obligatii din ce in ce mai mari, in special in domeniul pensiilor, fara sa aiba o strategie pentru plata. Astfel, guvernele din trecut au lasat “greul” pe umerii guvernelor din viitor, iar viitorul a sosit. Acum, guvernele nu mai pot evita reformele.

In 2006, agentiile de rating estimau ca datoriile Frantei si Italiei vor depasi 200% din PIB pana in 2050, iar in Portugalia si Grecia vor fi duble. In 2008, dupa inceputul crizei mondiale, S&P estima ca aceasta depreciere va incepe mai devreme, la inceputul urmatorului deceniu. Adica acum. Insa nici o tara nu a facut nimic pentru a preveni acest lucru.

Din cauza inabilitatii tarilor de a fi pro-active, continuarea cheltuielilor ar fi periculoasa. Pentru prima data in ultimele decenii, electoratul european este pregatit sa indure reduceri bugetare. Daca ar continua cheltuielile, nici pietele, nici cetatenii nu ar capata mai multa incredere decat au in prezent. In plus, cresterea economica sustenabila nu se poate baza pe injectarea banilor pe care statele nu-i au, ci pe competitivitate si management eficient.

Oprirea masurilor de austeritate, o greseala

Potrivit analistilor, programele de austeritate pe care guvernele europene incearca sa le impuna sunt prima incercare de a trai dupa posibilitati, iar oprirea lor ar fi o greseala.

Europenii nu vor putea sa se intoarca niciodata la nivelul cheltuielilor din trecut, din cauza declinului economiei mondiale, populatiei in imbatranire si presiunii asupra finantelor publice.

Chiar daca, in prezent, sunt realizate unele taieri de cheltuieli, statul va avea din ce in ce mai multe costuri de acoperit, avand in vedere ca mai multe persoane ies la pensie, iar, din cauza imbatranirii populatiei, sistemul de sanatate este tot mai solicitat.

Prin urmare, finantele publice vor fi precare in viitorul previzibil, masurile din prezent fiind cu atat mai necesare. De aceea, presiunile pentru renuntarea la ele nu pot decat sa faca rau, cred analistii europeni.

De altfel, chiar in Europa exista cateva voci care sustin continuarea cheltuielilor. Dar faptul ca guvernele socialiste din Grecia, Portugalia si Spania, care nu au facut niciodata reduceri, continua, totusi, planurile de austeritate, demonstreaza gravitatea situatiei.

Teodora Bodeanu

sursa: ziare.com