Politică

Am trecut din paradigma dezvoltarii in cea a supravietuirii

images-11De ani buni, ne taram prin mlastina austeritatii. Se fac programe, se taie salarii, investitii, cadem, ne ridicam si iar cadem in recesiune. Se mimeaza, cu talent, revigorarea economica. Se propovaduieste pe toate canalele, intr-un limbaj de lemn, speranta bunastarii viitoare. Asistam de fapt la un program de amagire economica pana la momentul oportun pentru declansarea colapsului final.

Pentru noi recesiunea a fost mascata in stagnare si staganarea este prezentata ca  dezvoltare. Suntem in acel ciclu in care ne bucuram cand coboram usor si nu ne prabusim si chiuim cand stam pe loc si nu mai alunecam spre cea mai mare depresie economica din istorie.

Ni se pare fireasca criza cand ni se pune placa austeritatii, cand mai trebuie executata silita o tara ( vezi Grecia) sau un sfert din populatie ( vezi Romania), cand somajul explodeaza ca in Spania si Italia sau cand se jefuieste,  sub masca unei revolutii si a unui razboi civil, Ucraina.

„Vocea”, in presa, ne vorbeste mereu din punctul de vedere al bancilor – nenoricirea oamenilor executati silit se numeste curatarea bilantului de credite neperformante. Oamenii sunt aruncati sub pres in capitalismul manelist al sfaristului  de paradigma a dezvoltarii.

Nimeni nu indrazneste sa intrebe pana la capat: De ce, daca avem Banca Nationala,

Statul se imprumuta de la bancile comerciale care iau banii de la BNR, si cum si unde dispar datoriile bancilor atunci cand isi curata  portofoliile de creditele neperformante? Banii se fac din nimic si se intorc in nimic, raman doar datoriile nostre care ne fac sclavii bancherilor?

Majoritatea romanilor au inteles doar ca au avut ghinion. Ei asteapta urmatoarea relansare economica in care, zic ei, isi vor scoate parleala, pentru ca acum sunt mai atenti, mai experimentati. Au invatat din greseli spun ei. Se astepata ca urmatoarea fenta a bencherilor sa fie identica cu cea in care s-au prins ei. Romanii se tin de buzunare, de buletine si se jura ca nu mai dau pe la banci pentru credit. Ei nu inteleg ca in sistemul actual monetar,  banii se creeaza prin indatorare, si cineva trebuie sa se arunce in lat ca sa intre bani in sistem, in Caritas. Si cum nici bancile nu mai au cui da credite, romanii se vor afla platind rate fara sa faca credite. Cum? Se va imprumuta statul in numele lor si vor plati in loc de rate la banci taxe la stat din care statul va plati rate la bancheri. Clar? Cine va avea si rate la creditele personale si rate pentru creditele contractate de stat nu va putea rezista.

Daca rasfoim putin presa din ultimile zile decupand doar stirile care conteaza, vom avea o imaginea mai clara a momentului pe care il traversam:

Economist BNR: Ne place sau nu, taxele si impozitele vor creste!
UE are de gând să interzică motoarele diesel
Isarescu: Strainii au retras noua miliarde de euro din Romania. Ilie Serbanescu: Renault pleaca din Romania
Italia a ieşit din recesiune datorită drogurilor, prostituţiei şi contrabandei
Europa se află în pragul unei recesiunii care ar putea avea ca efect scăderea preţurilor şi a salariilor
Dacă Uniunea Europeană vrea să dicteze Ungariei ce să facă, atunci Ungaria ar trebui să ia în considerare ieşirea treptată din Uniune, iar dacă Bruxellesul îi spune unei ţări cum ar trebui să se guverneze, atunci se aseamănă cu Moscova înainte de schimbarea regimului
Românii cu datorii la bănci, executaţi silit mai repede şi fără a mai trece prin instanţă. Avocat: „Am mari dubii că actul de justiţie se va face în spiritul legii”
Embargoul rusesc se simte si la noi
Cinci banci straine din Romania au picat testele BCE Banca Centrala Europeana (BCE) a supus toate bancile din UE unor teste de stres, pentru a vedea daca pot face fata unei noi crize economice

Schimbarea asta pentru noi e socanta, dar daca ne chinuim putin sa ne amintim vechile deprinderi din epoca de aur, ne vom descurca binisor. Vor avea de suferit mai mult cei integrati in sistem, cei cu o mentalitate plata, perfect ajustata la realitatea sintetica de astazi; cei care se misca programat in spatii perfect organizate sub lumina rece, bio a neonului eficient, cei care traiesc dupa agenda europeana si gandesc comunitar si au standarde de viata  si inca mai cred in economia de piata.

Sursa: Evita colapsul/ Omenirea in pragul colapsului

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu