Analize și opinii Politică

Adio, România!

Aici, niciodată, nici nu se va trăi bine, nici nu se va muri decent.

„În ultimii zece ani am pierdut trei milioane de oameni, mai mult decât în orice război”. De aici trebuie plecat, căci acesta este începutul, mai exact începutul sfârşitului. Adevărul, multă vreme tăinuit, chiar acesta este: România este într-un război şi va pierde acest război cu ea însăşi, şi nu doar. Este o dramă, dar este şi o consecinţă a lipsei de logică şi onestitate în gestionarea resurselor, câte au fost.

Propaganda oficială, ca orice propagandă, poate deforma percepţiile doar celor oricum predispuşi la prostire. Aici, niciodată, nici nu se va trăi bine, nici nu se va muri decent (şi nu avem aici o simplă problemă de pesimism istoric).

Dincolo de cei care au confiscat pârghiile de distribuire a banilor celorlalţi, nu există decât o pătură de sclavi drogaţi, în diferite grade, cu iluzia libertăţii. Se va trăi cu furie, din disperare, şi se va muri de prea multă umilinţă şi suferinţă. Aşa este peste tot, omul este defect şi infectează mediul? Probabil, dar nu e numai atât. România nu este un caz excepţional, dar este cazul (dacă nu destinul) nostru, aşadar unic şi prioritar.

Câteva precizări se impun. Acesta este un război care face sau nu face victime umane, dar distruge mai trainic şi mai adânc – distruge umanitatea. Expunerea de motive pentru acest decisiv exod nu poate fi comprimată într-un articol de ziar. Doar o idee: din România evadează cei care nu vor să decadă din uman. Căci supravieţuirea, aici şi acum, este legată de compromisul cu animalul din fiecare. Legile sunt cele ale oricărei jungle – haite, prădători, sacrificarea celor ce nu se pot apăra.

Ierarhiile, politice, economice, culturale s-au trucat, se truchează sau se vor truca. Teleormanul nu este leagănul civilizaţiei româneşti, dar oferă o excelentă sinteză. Pentru o mai bună înţelegere, „cazul Dragnea” trebuie multiplicat de milioane de ori, şi tot nu va fi de ajuns. Niciun jaf nu se explică în afara mecanismelor de apărare. Iar românii curaţi, cei mai mulţi, din conformism sau din dezgust, preferă să abdice. Acest cadavru insuportabil care a ajuns România nu s-a putut naşte decât din nepăsarea noastră.

Un singur cuvânt: solidaritate. Nu vibrăm la imn, nu vibrăm la memorie, nu vibrăm la vechile, sigurele (poate chiar singurele) concepte care ne pot ridica în pragul statutului de om – dreptatea şi onoarea. Niciun sinucigaş nu-şi scrie ultimul bilet deplin împăcat. Milioanele de români care au scris, pe biletul doar-dus, „Adio, România!”, nu pot şi nu trebuie să fie judecaţi. Când nu există nicio soluţie colectivă, salvarea individuală devine cumplită, dar obligatorie. Închei cu aceste gânduri ale unui discret, dar groaznic de deştept, prozator din secolul XX: „Noi folosim un fel de geometrie semantică în care distanţa cea mai scurtă dintre două puncte este un cerc închis”.

Andrei Craciun

sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • In loc sa luptati ca barbatii altor popoare va tot lamentati,cine sa vina sa lupte in locul vostru ? Cred ca aici nu prea mai sunt barbati ci doar legume … si alea vestede.Atunci la ce bun sa mai aveti o tara daca nu luptati pentru ea !Numai cu glumite si barfulite nu se face nimic concret.

  • O SA VINA TIMPUL CAND O SA SE FACA O ADEVARATA REVOLUTIE A PRESEI.IN MOMENTUL DE FATA PRESA DIN ROMANIA ESTE ASERVITA CONDUCERII(LINGAI,SLUGOI POLITICI).NU ESTE O PRESA LIBERA.ACTUALMENTE MAI EXISTA CENZURA(UN LUCRU FOARTE GRAV).

  • De ce sa pleci cand inca mai poti schimba ceva? Ce e cu mentalitatea asta la voi bai? Lasam tara asta care a fost aparata cu sange unor politruci aserviti intereselor unei maini de oameni?

    Mi-e sila, sincer!!!

  • DEGEABA CLASELE DE JOS INCEARCA SA LUPTE…. LUPTAM CA DON-QUIJOTE CU MORILE DE VANT! NU SE VA PUTEA VREODATA SA SE TRAIASCA DECENT INTR-O TARA PLINA DE IMBUIBATI SI DE CORUPTI! VEDEM ADEVARUL IMPUS! CENZURA LA TOT PASUL! REALITATEA ESTE CU TOTUL ALTA! AR FI MULTE DE SPUS… DAR CINE NE ASCULTA? DOAR CEI DE LA SRI…

  • Hai, sincer, nu va mai agitati, ca nu se va revolta nimeni! Ne meritam soarta. Frumoasa tara asta, mare pacat ca e locuita! Plecati de aici cat mai puteti.

  • @Georgeta
    Auzi tanti Georget-o?Dormi:ca dormi bine.
    De ce nu scoti pe barbatatu in strada sa se lupte cu morile de vant.O gaina mai desteapta ca tine.