Politică

Acordul TISA, sau despre cum marile corporații negociază în secret planul de pauperizare a întregii planete

free-tradeMiercuri, 18 iunie 2014, editorul WikiLeaks Julian Assange anunța publicarea unei scrisori secrete cu privire la Acordul TISA (Trade In Services Agreement). TISA este un acord comercial internațional controversat din care rezultă că va fi mai ușor pentru corporații să-și desfășoare activitatea la nivel internațional fără nicio restricție.

Acest acord comercial internațional inițiat de Statele Unite ale Americii și de către Uniunea Europeană acoperă 50 de țări și este contestat de activiștii anti-globalizare și de către sindicate. Acordul TISA promovează privatizarea serviciilor publice și relaxarea reglementărilor în alte sectoare în multe țări din întreaga lume.

Conform informațiilor furnizate de WikiLeaks, nivelul de secretomanie care înconjoară aceste negocieri este chiar mai ridicat decât în privința altor acorduri controversate cum ar fi Acordul Parteneriatului Trans-Pacific (TPPA) sau echivalentul Atlantic (TTIP), care a ținut prima pagină a știrilor multă vreme în acest an.

Jane Kelsey, profesor de drept la Universitatea din Auckland, care a analizat pentru WikiLeaks documentele dezvăluite, afirmă că secretomania referitoare la negocierile privind Acordul TISA “depășește până și controversatul Parteneriat Trans-Pacific și este în opoziție cu măsurile Organizației Mondiale a Comerțului referitoare la o mai mare transparență.”

În luna aprilie au izbucnit proteste la Geneva, sediul Organizației Mondiale a Comerțului, în timp ce diplomații s-au reunit în secret pentru cea de-a șasea rundă de negocieri cu privire la Acordul TISA, întâlnire care reglementa activitățile internaționale privind mai multe industrii de servicii (finanțe, telecomunicații, transport) și de asemenea, cu privire la anumite utilități publice, cum ar fi apa. Protestatarii au cerut ca textul planului negociat să fie făcut public și supus dezbaterii, dar chiar și acum acest plan a rămas un secret.

Unul dintre grupurile care și-a manifestat îngrijorarea față de Acordul TISA este Federația Internațională a Sindicatelor din Servicii Publice (PSI), organizație care unește lucrători din sectorul servciilor publice din 150 de țări diferite. PSI a dat publicității un raport special numit TISA versus Sectorul Public”, în cadrul căruia au explicat că Acordul TISA reprezintă un pericol prin faptul că reglementările sale vor permite corporațiilor multinaționale să privatizeze în mod permanent servicii publice esențiale cum ar fi transportul și sănătatea în mai multe țări din întreaga lume.

Secretarul General al PSI Rosa Pavanelli spune că “Acest Acord nu face altceva decât să înlesnească acțiunile corporațiilor la nivel internațional cu scopul de a face profit fără a avea nicio restricție. Scopul serviciilor publice n-ar trebui să fie acela de a furniza profit pentru corporațiile multinaționale. A te asigura că procesele de privatizare, odată eșuate, nu sunt reversibile, reprezintă o demență pentru ideologia pieței libere”.

Chiar dacă Acordul TISA este promovat ca fiind ceva ce va îmbunătăți comerțul internațional, asta nu înseamnă că este în favoarea capitalismului sau că oricare dintre noi va avea de profitat de pe urma acestuia. Liberul schimb și chiar întreaga ideologie a libertății responsabile este de natură individualistă și tinde să evite impunerea forțată a unei opțiuni anume. A forța guvernele locale să privatizeze apa nu are nicio legătură cu libertatea, însă în mod sigur are legătură exercitarea influenței asupra guvernelor din partea capitalismului. O astfel de abordare controlată de la vârful pirmidei va permite unei organizații „mondiale să stabilească reguli pe care populațiile vor fi obligate să le urmeze.

Aceste acorduri de “liber schimb” și “servicii”, care au la origine Acordul Nord-American de Liber Schimb nu au nimic de-a face cu liberul schimb sau cu îmbunătățirea calității serviciilor. După cum a spus Noam Chomski acum mai mult de 10 ani, “tendința generală este înspre transferul de putere din sfera publică în favoarea tiraniei private… Se întâmplă în multe țări într-o mai mică sau mai mare măsură, se întâmplă la nivel internațional și cred că acest lucru va dăuna grav valorilor pe care trebuie să le împărtășim, cum ar fi democrația.”

Sursa: Exposing the Truth

Traducerea: Alina Stredie

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Abstractie facind de tema articolului, ar fi bine sa o “luati mai usor” cu WikiLeaks, care, ca si Al-Qaeda de altfel, nu sunt decit creatii (facaturi) ale CIA (eventual in colaborare cu mentorii si stapinii lor, resp. Mossad) in scopul intoxicarii informationale a tuturor cititorilor de presa dintre Polul Nord si Polul Sud.

  • @aidos_Asa este si doar naivii nu au mirosit diversiunea ordinara.Mai grav este ca tot”ei” creaza “miscarile de protest”(gen Occupy Wall Street s.a.)pt a le controla si a impiedica crearea celor autentice,necontrolate.Si prostul onest pune botu’devenind victima sigura.E mai usor sa creezi false miscari de protest decat sa le infiltrezi pe cele autentice.Tine de manualul pt incepatori in tehnica diversiunii.Lumea e naiva,dovada vie e”cazul Snowden”,de prostire a prostilor.Si totodata dovada ca Putin/Rusia e pe o mana(e chiar aceeasi mana)cu Vestul”democrat”.Ca dealtfel vechiul URSS si vrajeala cu”razboiul rece”.