Politică

Ați auzit de discursul instigator la ură pe motive religioase?

religionPuțin probabil.

Sau poate că ați auzit, dacă ați citit Pactul Internațional cu privire la drepturile civile şi politice al Națiunilor Unite din 1966, care prevede că „Orice îndemn la ură naţională, rasială sau religioasă, care constituie o incitare la discriminare, la ostilitate sau la violenţă este interzis prin lege”. Sau numeroasele prevederi din legislația internațională și europeană în privința discursului instigator la ură pe motive religioase.

Ați auzit vreun discurs instigator la ură pe motive religioase?

Poate nu ați știut că se cheamă așa, dar sigur ați auzit. Practicarea discursului instigator la ură pe motive religioase este un sport care are șanse să ia locul fotbalului – că la asta ne pricepem mai toți românii. Începând cu patriarhul BOR și profesorii de religie până la tradiționala băbuță care îi pune la punct pe tineri – de cel puțin 150 de ani, este mult loc de fluierat, huiduit, înjurat, amenințat. Ba chiar și bătut, dar nu despre asta doresc să scriu acum, căci, din fericire, nu s-a ajuns decât în rare cazuri acolo.

Cum vă sună titlul de articol de opinie sau analiză „Necredința Preanecuratului Daniel” ?

Cum vă sună următorul comentariu la acest articol: „Urgia neagră s-a abătut asupra României. Lăcustele negre (popii,dascălii, călugării, prof. de religie etc) s au înmulțit necontrolat și au început să afecteze culturile (economia României) și oamenii. Înmulțirea extremă a acestor insecte a provocat moartea sistemului sanitar și a sistemului de învățământ, aducând astfel “întunericul” asupra României. Moartea celor două sisteme, mai ales cel de învățământ, a provocat condițiile favorabile dezvoltării acestor Lăcuste Căpiate. Religia a devenit o amenințare la adresa românilor” (copy-paste, e limbajul și ortografia autorului) ?

Sunt doar două exemple dintre articolele și comentariile zilnice care sunt construite nu pe prezentarea unor argumente verificabile, consistente, contextualizate corect, ci pe emoții.

„Biserica e de vină! Preoții sunt de vină! Profesorii de religie sunt de vină!” Este o adevărată luptă de clasă, o reiterare a luptei din anii 50 în care burghezia, moșierimea, chiaburii, clericii, călugării, foștii membrii ai partidelor politice istorice erau categorii care trebuiau zdrobite pentru a se putea împlini binele promis de ideologia comunistă.

La începutul săptămânii a fost postat pe Youtube clipul Epic Show legat de protocolul MEN-BOR, găzduit de o televiziune importantă și un cotidian foarte important din România. Anost din punct de vedere al prilejului de a avea ceva nou de comentat, protocolul nu este decât o aducere la zi a multor protocoale de colaborare între cele două instituții și unul dintre miile de protocoale pe care le semnează anual fiecare dintre aceste două instituții cu altele. Dar Epic Show-ul care i-a fost dedicat a fost un succes. Pentru că s-a înjurat cât s-a putut, fără argumente, dar tare. Nu pun linkul la el, căci nu cred că vizionarea lui este cel mai sănătos lucru. Dar o să dau câteva citate.

„Scârbă de religie ortodoxă“, preoţii sunt „viermi paraziţi ce cresc pe oameni precum cancerul”, credincioșii ortodocşii sunt „analfabeţi, tâmpiţi şi mulţi”. „În clipa în care o să vă târâţi hoiturile peste copiii nostri în şcoli, să le vomaţi laturile Creaţiei, asteptaţi-ne pe noi să dăm buzna peste voi în căcatele voastre de biserici şi să vă predăm evoluţia cu torţe în mâini”.

Discursul din acest clip, întrerupt cât se poate de des de beep-uri care înlocuiau o vulgaritate, ce este oare dacă nu instigator la ură? Și, precum în n exemple de acest tip, într-o Românie europeană nici un activist pentru drepturile omului nu are nimic de zis despre asta.

Sper ca lipsa de atitudine față de discursul instigator la ură să nu se traducă într-o apreciere pozitivă din partea opiniei publice. Ar însemna că ne confruntăm cu o problemă serioasă în privința respectării Drepturilor Omului.

Imaginați-vă pentru o clipă că această emisiune ar fi avut altă țintă și ar fi folosit aceleași cuvinte pentru orice alt grup social: doctori, profesori de filozofie, muncitori, oameni politici, romi, ruși, americani, musulmani, chinezi, evrei, arabi, unguri, sârbi, bulgari, ucraineni, homosexuali, heterosexuali, bătrâni, adventiști, catolici, greco-catolici, persoane cu dizabilități, infractori, sportivi ori altă categorie etnică, religioasă sau socio-profesională. Ce credeți că ar fi urmat după?

Honore de Balzac spune că ura nu calculează, nu cugetă niciodată și nu lasă loc rațiunii să se exprime.Nu cred că vom găsi niciodată soluții reale și ne vom priva singuri de beneficiile unui dialog onest, dacă ne comportăm în societate ca în tribună, strigând cu ură împotriva a aceea ce nu ne place.

Autor: Alexandra Nadane

Sursa: Gen90.net

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Mi-e foarte clar ca autoarea doarme pe ea si scrie din inertie fara gandire. CITEZ:”Imaginați-vă pentru o clipă că această emisiune ar fi avut altă țintă și ar fi folosit aceleași cuvinte pentru orice alt grup social: doctori”. Pai ca sa vezi eu sunt tehnician dentar si lucrez cu medici stomatologi toata ziua. Un exemplu cred ca va edifica unde bat eu defapt.
    O proteza acrilica pt babe si mosi costa 2-3 milioane la laborator in schimb ea ajunge in cabinet la minim 8 MILIOANE. Daca va-s spune ca tehnicianul realizeaza cu priceperea, materialele si aparatura de laborator 99% dintr-o proteza; ati fi in stare sa intelegeti de ce pensionarii din ziua de azi dau de 2-3 ori cat face defapt. Culmea este ca banii ajung exact la cel ce nu face absolut nimic inafara sa incaseze banii. Varul meu plecat in OLANDA este suparat ca acolo nimeni nu se duce la cabinet pt proteze toti se prezinta direct la laboratoare si pretul este mult mai suportabil fara lipitorile alea de medici. Asta este o instigare la URA? Este realitatea cruda iar eu sunt frustrat si nervos tocmai ca nu pot face decat sa informez lumea cu privire la BRIGANTISMUL asta social culmea indreptat impotriva celor batrani si saraci. In momentul acesta pot spune ca sistemul asta in care traim este de cacat si inechitabil, premiaza doar pe cei cu tupeu (cu sau fara creier ?!?) asa ca cei ca mine acumuleaza cat pot, se frustreaza cat pot dupa care sa va feriti ca o sa explodeze mamaliga si cand se va intoarce roata toti care ii exploatati pe ceilalti ve-ti fi morti si nu m-as opri decat dupa toate rudele voastre primare ca sa previn pe viitor asemenea suferinte.
    Asa ca daca am trai intr-o lume echilibrata bazata pe LIBERTATE cu totii am fi echilibrati si non violenti dar daca noi avem exact opusul, nu poti pretinde sa iti zambesc in timp ce ma violezi cu forta.
    P.S. Trebuie sa mai adaug ceva neaparat legat de profesia mea. Ca metalo-ceramist execut lucrari cap-coada in regim de angajat( cu carte de munca pe 2 ore zilnic si fara nici un alt beneficiu ca nu are bani sa plateasca?!? da tocmai si-a cumparat o barca pt Dunare) cu materialele patronului. E normal ca pacientul sa plateasca 100 euro(minim) pe coroana din care laboratorul sa incaseze 35 euro si restul la medic cu precizarea ca tehnicianul executa 96% din totalul fazelor de lucru plus materiale, energie si basca aparatura. Eu sunt platit 12 euro pe manopera si fac toata lucrarea adica 30% din ce incaseaza patronul iar restul de faze care le face medicul 4% incaseaza 65 euro ??? REGULA DE 3 SIMPLA: EU 96% – 12 euro, medicul + patronul 4% – 88 euro. Credeti ca e normal sau acceptabil asa ceva fara sa te deprimi si sa-ti vina idei de sinucidere? Sunt eu nebun?

  • Ce am uitat eu sa zic este ca toate discursurile celor treji impotriva religiei sunt pe buna dreptate ADEVARATE si daca ar si exista LIBERTATE orice om sanatos la cap ar respinge religia de oriunde ar fi ea pana la extinctie. Dar nu, ea este impusa la fel ca si MASS-MEDIA ca vinde bine si SPALA BINE PE CREIER deh pe vremuri nu erau tembelizoare si oamenilor trebuia impusa FRICA prin BAU-BAU scuze DIAVOL ca nu cumva sa gandeasca liberi si sa colaboreze pt o viata mai buna. Nici decum nu vreau sa lezez drepturile omului mai sus mentionate de autoare oricine poate sa creada in ce vrea atat cat sa nu imi impuna mie voalat sau chiar pe fata ce sa cred sau sa gandesc. Citez:”Nu cred că vom găsi niciodată soluții reale și ne vom priva singuri de beneficiile unui dialog onest, dacă ne comportăm în societate ca în tribună, strigând cu ură împotriva a aceea ce nu ne place.” De aici rezulta clar ca trebuie sa zambiti cand sunteti violati si talhariti zilnic ca nu cumva sa pierdeti “beneficiile” falselor povesti si povete ale RELIGIEI ( oricare ar fi ea), sper ca nu am fost prea REALIST cu voi si hai SOMN USOR !!!

  • adevarul trebuie spus, ura nu isi are rostul. Religia e una, conducatorii religiosi sunt departe de … Religie.

  • Sunteti idioti amandoi , sincer nu mai cred atat de mult in Dumnezeu , dar nu ma exprim in public asa cum faceti voi . Am niste pareri , dar stiu ca nu are rost sa le dezbat atat . imi vad de treaba mea . Si mi-e foarte bine .