Politică

“Lenesii” greci si “nazistii” germani: spre ce ne indreptam?

http://youthcanchange.files.wordpress.com/2009/10/ue1.jpgSpre ce ne duce criza economica mondiala? In ultimele zile ies la suprafata conflicte ingropate timp de 60 de ani, pe care insasi existenta Uniunii Europene trebuia sa le faca uitate.

Stim cu totii ca presa germana i-a facut pe greci lenesi si mincinosi. Asta, dupa ce s-a descoperit ca deficitul bugetar real al Greciei era aproape dublu fata de cel declarat oficial. Sincer, o asemenea reactie mi se pare foarte de inteles. De vreme ce „gaura” din economia Greciei urmeaza sa fie acoperita cu bani platiti in mare parte de poporul german, e normal germanii sa fie si suparati si ingrijorati de situatie. De asemenea, e normal ca UE sa puna conditii in schimbul banilor: altfel, ar ajunge sa plateasca la infinit salariile angajatilor statului grec. Deci lucrurile erau inca in planul logicii economice.

Dar faptul ca grecii au raspuns facindu-i pe germani nazisti, duce conflictul pe cu totul alt plan. Un plan al urilor istorice, al razbunarilor de tip vendeta, care se poarta pe zeci de ani si in care nimeni nu uita, si nici nu iarta. Daca va incepe o perioada de infierbintare a pasiunilor nationaliste, pe fondul saraciei si somajului provocate de criza in intreaga Europa, disponibilitatea de a ajuta un alt popor (in special pe „cersetorii” est-europeni) va scadea enorm. Toate acestea sunt complet impotriva ideii in jurul careia a fost creata Uniunea Europeana.

Si ce pot sa faca acum germanii? Daca refuza sa mai ajute Grecia si o lasa sa se prabuseasca singura, consecintele economice si politice sunt greu de prevazut. Daca totusi grecii primesc bani, cu toate ca refuza orice plan de restructurare, banii respectivi sunt irositi. Aceasta dilema va duce la o atitudine mult mai severa a UE, fata de celelalte tari aflate in dificultate.

Care vor fi consecintele asupra Romaniei, cu birocratia ei corupta si ne-reformata de 20 de ani? Pai, n-are rost sa ne mintim: imaginea romanilor in tari ca Germania, Franta, Marea Britanie sau Italia este deja foarte proasta. La nivelul populatiei cel putin, nimeni nu se simte „solidar” cu noi. Iar criza este mai grava, va dura mai multi ani, si va afecta mai multe tari decit credea anul trecut clasa politica romaneasca. Poate ca membrii vechi ai UE (desi au si ei probleme mari) vor fi dispusi sa faca un efort in 2010 pentru Spania, sau Portugalia. Dar fondurile anti-criza ale UE nu sunt sac fara fund. Iar Romania, ma tem, va fi ultima pe lista prioritatilor.

Mihai Giurgea
sursa: standard.ro