Economie

Tot absorbind fonduri de la Bruxelles, România îngraşă bugetul UE

steagul-ro-ueÎn vreme ce firmele se luptă să supravieţuiască, iar băncile le refuză creditarea pentru cofinanţarea proiectelor, atragerea banilor europeni pare un obiectiv îndepărtat şi de neatins pentru mediul românesc de afaceri. «După aderare, România va primi de la Uniunea Europeană nouă milioane de euro pe zi pentru programe de dezvoltare.» „Într-o perioadă de criză, fondurile europene sunt o gură de oxigen pentru mediul privat.“ Toate aceste discursuri ale politicienilor sunt, din păcate, rupte de situaţia reală. Fiindcă, în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor comunitare, România nu a reuşit să utilizeze decât un mic procentaj. Astfel, conform datelor furnizate de Ministerul Finanţelor, România a plătit la bugetul UE, în perioada 1 ianuarie 2007 – 20  august 2010, 4,5 miliarde de euro. Numai în acest an, Bucureştiul a trimis la Bruxelles 854 milioane de euro. Şi am încasat doar 318 milioane de euro, pentru proiectele finanţate prin intermediul instrumentelor structurale (Fondul de Coeziune, Fondul Social European şi Fondul European de Dezvoltare Regională) şi 569 milioane de euro prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi Fondul European pentru Pescuit.

Din informaţiile Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, la sfârşitul lunii august a acestui an, gradul de absorbţie pentru proiectele finanţate de Fondul de Coeziune, Fondul Social European şi Fondul European de Dezvoltare Regională era de 12,16%, cu 1,85% mai mult decât cu o lună înainte. Cele mai mari sume au fost absorbite de proiectele pentru Programul Operaţional Regional, mai precis 24,43% din bugetul alocat de la aderare şi până la sfârşitul acestui an.

Dezastru la transporturi

Cât priveşte Programul Operaţional Sectorial Transport, nu mai este o noutate pentru nimeni că are cel mai mic grad de absorbţie: numai 1,82% în patru ani, de când România a devenit membru al Comunităţii Europene. Altfel spus, am reuşit să luăm doar 37,56 de milioane de euro din alocaţia de peste două miliarde de euro.

Nici la capitolul fonduri destinate agriculturii şi dezvoltării rurale nu stăm foarte bine. Astfel, raportat la alocaţia de peste 4,424 de miliarde de euro pentru intervalul 2007-2010, suma totală plătită până la sfârşitul lunii august a fost de circa 569,18 milioane de euro, gradul de absorbţie fiind de 12,87%. „În mod real, atât am reuşit să atragem în proiectele pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Sigur, dacă punem la socoteală şi Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), adică plăţile la hectar, care însă nu au legătură cu proiectele europene, gradul de absorbţie este de circa 17%“, a precizat, pentru Capital, Valeriu Tabără, ministrul agriculturii. Prin FEGA s-au încasat peste 606 milioane de euro.

1,82% este gradul de absorbţie a fondurilor UE pe POS Transport, la patru ani de la aderarea României la comunitatea europeană

Sursa: Capital

Autor: Mona Scărişoreanu

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu