Economie

France24: România, în pericol de a realuneca spre dictatură

În numele securităţii, jurnaliştii români sunt invitaţi să se abţină de la criticile care sunt prea acerbe pentru gustul Guvernului nepopular de la Bucureşti – a anunţat France24, într-un reportaj despre modul în care oficialii români vor “să pună căluş presei”.


E presa liberă o ameninţare la adresa securităţii?” s-a întrebat prezentatorul de la France 24, în debutul reportajului care analizează modul în care sunt văzute mass-media, conform noii Strategii de Apărare semnată de preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit jurnaliştilor francezi, Băsescu a fost dur criticat pentru legătura pe care a făcut-o între presa şi securitatea naţională. “Împreună cu alţi oficiali români, Băsescu a semnat o nouă Strategie de Apărare care include şi sugestia că acele campanii împotriva âGuvernului din presa română pot destabiliza ţara”, a anunţat postul francez, precizând că restricţiile privind libertatea de exprimare amintesc de perioada comunistă, încheiată în urmă cu 20 de ani.

“Când autorităţile române citesc presa vor să vadă ştiri de bine. Aceasta pare să fie ideea din spatele noii Strategii pentru Apărare din România. Jurnaliştii care critică instituţiile publice sunt văzuţi ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale”, se spune în reportaj. Pus de fracezi să comenteze situaţia, consilierul prezidenţial Valeriu Turcan a declarat că uneori criticile jurnaliştilor pot slăbi o democraţie, şi că forma de răspuns este justificată prin reacţia comunităţii.
“Jurnaliştii români sunt cunoscuţi pentru faptul că scriu ceea ce gândesc. Într-un moment în care nemulţumirea populaţiei faţă de starea economiei este din ce în ce mai ridicată, presa a denunţat modul în care guvernul gestionează criza”, arată jurnaliştii France24.

Pe imagini de la mitingurile împotriva guvernului din Piaţa Victoriei, postul francez a amintit că printre măsurile de austeritate luate de Guvern s-au numărat tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi eliminarea unor sporuri. “Într-o ţară în care salariul mediu este de 300 de euro, măsurile de austeritate nu au fost primite prea bine”, comentează France24, pe imagini de la protestele bugetarilor.

Un alt motiv pentru care popularitatea guvernului a scăzut este, în viziunea francezilor, numărul mare de scandaluri de corupţie.
“Mai puţin de 20% din populaţie sprijină acest Guvern. Dacă societatea e critică cu Guvernul, presa nu poate să fie decât critică”, a declarat pentru France24 Cristian Pârvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice.
“Dar în loc să lupte cu corupţia, preşedintele Băsescu a preferat un inamic mai vulnerabil”, au concluzionat jurnaliştii francezi la finalul reportajului, subiniind încă o dată faptul că restricţiile care privesc libertatea de expresie amintesc de regulile impuse de comunişti.

Pentru a comenta modul în care presa este văzută ca o “vulnerabilitate” şi un “factor de risc”, France24 a invitat-o în studio pe Adina Crisan Revol – cercetător la Institutul “Sciences Po” din Paris. Aceasta a declarat că problema în această situaţie nu se referă la cât de bună sau de rea e presa, ci la libertatea de exprimare. Cercetătoarea a subliniat că există contradicţii în Strategia pentru Apărare: pe de o parte se vorbeşte despre respectarea democraţiei şi a libertăţii de exprimare, iar pe de altă parte presa e văzută ca o ameninţare.

Întrebată de ce oficialii români au făcut o asemenea mişcare, cercetătoare, a răspuns că mişcarea aparţine mai mult preşedintelui decât aliaţilor săi, dându-l exemplu pe ministrul Culturii, care nu a fost de acord cu Băsescu în acest caz.
Totodată, reprezentanta institutului francez vede mişcarea şi ca pe o încercare de a distrage atenţia presei şi a populaţiei de la momentele dificile prin care trece România.

Unii critici cred că România e în pericol să alunece spre dictatură”, a lansat jurnalistul de la France24, iar cercetătoarea de la “Sciences Po” a arătat că adevăratul test va fi când Strategia de Apărare va ajunge în Parlament. “Strategia aceasta trebuie aprobată de Parlament, şi atunci vom avea oportunitatea să vedem dacă avem de-a face cu un Parlament democratic şi dacă România este într-adevăr o democraţie”.
Sursa: Jurnalul National