Economie

Forumul de la Davos sub spectrul unei noi crize alimentare mondiale

davosSpectrul izbucnirii unei noi crize alimentare internaţionale, la doi ani după ce precedenta a fost marcată de importante convulsii sociale, a generat vii dezbateri în cadrul Forumului de la Davos (Elveţia), unde liderii internaţionali au luat în serios ameninţarea amplificării şi recurenţei acestor crize pe fondul creşterii populaţiei planetei.

În faţa unei audienţe formate din lideri politici şi mari oameni de afaceri şi industriaşi, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a repetat joi că securitatea alimentară constituie prioritatea esenţială a preşedinţiei franceze a G20.

În timp ce preţurile materiilor prime au atins niveluri comparabile cu cele din 2008, în momentul producerii unor valuri de ‘tulburări sociale provocate de foame’, această decizie a preşedintelui francez de prioritizare a securităţii alimentare a fost susţinută de omologul său indonezian Susilo Bambang Yudhoyono.

‘Viitorul război sau conflict economic ar putea izbucni din cauza penuriei de resurse, în cazul în care nu vom colabora pentru rezolvarea acestei probleme’, a avertizat el atrăgând atenţia asupra pericolului unor ‘explozii sociale’.

Ameninţarea este considerată drept reală în cazul în care preţul produselor alimentare continuă să crească sub efectul conjugat al creşterii cererii din partea ţărilor în curs de dezvoltare, al problemelor climatice care au compromis anumite recolte dar şi sub efectul speculanţilor bursieri.
Conform unui raport dat publicităţii în urmă cu câteva săptămâni, acţiunea conjugată a impactului creşterii temperaturilor asupra producţiei agricole şi creşterea populaţiei planetei, care va atinge conform estimărilor 7,8 miliarde de indivizi până în 2020 (cu peste 900 de milioane mai mulţi ca în prezent), poate avea ca rezultat penurii agricole în cazul a trei din cele patru culturi agricole de bază.

 

Sursa: Capital.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu