Analize și opinii

Economistul Florin Cîțu: Asta înseamnă să fii mafiot?

De 12 luni exista o campanie impotriva reducerilor de taxe. Campanie simpla, care desi este promvata de economisti nu este sustinuta cu date economice. Doar cu populisme. Aceaste populisme sunt prezente si in retorica care vine dinspre BNR.
21-taxe-shutterstock-42-465x215

Ok. Politica fiscala este prociclica, deficite in crestere in timp ce economia creste. De acord 100%. Dar atentie, vorbim de deficite nu de cod fiscal. Deficitul reprezinta diferenta dintre venituri si cheltuieli.

Supriza nu vine niciodata de la politica fiscala. Am sustinut mereu si mereu ca politicienii si “tehnocratii” vor folosi politica fiscala pentru a se ajuta pe ei, partidele lor sau prietenii din privat. Asta este. Nu numai in Romania, peste tot in lume. Dar de aceea avem banci centrale independenta (desi un sistem monetar fara banca centrala s-ar putea sa fie superior).

Rolul bancii centrale independente este sa implementeze politica monetara in asa fel incat efectele unei politici fiscale prociclica, adica inflatia (sau rata inflatiei peste o tinta), sa nu apara.  Nimic mai mult. Simplu. Este tot ce se cere de la o banca centrala independenta.

Si acum sa vedem ce face BNR. BNR, prin comunicatori (inclusiv guvernator) avertizeaza despre pericolele politicii fiscale prociclice. Bravo. De acord 100%. Va sustin. Ca o paranteza, BNR nu este deranjata de cheltuieli publice mai mari cat de reducerea taxelor dar ce mai conteaza. Las eu de la mine si ma alaturi BNR in lupta cu politica fiscala prociclica.

BNR, ai cuvantul. Ce facem ca sa stopam efectele nocive pentru economie ale politicii fiscale prociclice? In primul rand, domnule Citu, sustinem programul prima casa (poftim, WTF?). Iar in al doilea rand, “Caracterul stimulativ al condițiilor monetare reale a susținut trendul ascendent al creditului în monedă națională” (4.08.2016).

Ahh, am inteles, aruncam gaz pe foc. Un fel de “Fight fire with fire” combinat cu “burning down the house” sau pe romaneste “ori la bal ori la scandal”.

Lasand gluma la o parte. Da, politica fiscala este procilica din cauza cheltuielilor mai mari si a programelor foarte numeroase (parca este unul  pe zi) de ajutoare, subventii pentru toate sectoarele din economie. Dar cum naiba sa raspunzi cu politica monetara prociclica in aceste conditii (stimulativa) si sa incerci sa “te dai” independent. Asta o insemna sa fii mafiot? 

P.S. Stilul postarii este impus, implicit, de BNR. Atat timp cat BNR sustine la misto ca nu trebuie sa fie evaluata realtiv la tinta de inflatie, nu are sens sa iau in serios ce spune BNR.

Autor: Florin Cîțu

Sursa: Florin Cîțu Blog