Economie

Coruptia, mentalitatea si naravul

corruptionMark Mobius, un guru al investitiilor globale – apropiat de tara noastra de cand administreaza Fondul Proprietatea – a spus recent ca se teme de mentalitatea autoritatilor de la Bucuresti, care ar putea infrana vizibilitatea Romaniei in fata investitorilor straini.
Desigur, Mobius (foto) nu si-a permis sa puncteze caractersticile mentalitatii guvernantilor nostri, dar nici nu era nevoie sa o faca, pentru ca aceasta chestiune a tot fost dezbatuta, in spatiul public, de mai bine de 20 de ani incoace.
Se spune, de multa vreme, ca atitudinea celor de la putere ascunde mentalitatea, formata in anii comunismului, sprijinita pe conceptul falsitatii (mimarea muncii cinstite, a fair-play-ului, a tolerantei etc).
Aceasta mentalitate deformeaza intelesul economiei de piata – al cererii si ofertei, dominate de proprietatea privata – prin interpretarea personala data de demnitari, in functie de avantajul propriu si, implicit, al partidului.

Concret, daca afacerile personale au de castigat dintr-o tranzactie publica, se masluiesc licitatiile, daca o companie publica invarte sume mari de bani, obligatoriu managerul este numit pe criteriul politic si nu al competentei, daca un investitor strain isi manifesta interesul fata de Romania, acesta trebuie mai intai sa intre in gratiile guvernantilor (a se intelege mita).
Tinand cont de teoria psihologica a schimbarii mentalitatii intr-o perioada lunga de timp, ma intreb, totusi, daca starea avansata a coruptiei in sfera guvernamentala este exclusiv consecinta mentalitatii?
Nu prea imi vine sa cred ca, in mai bine de 20 de ani de capitalism (fie el firav), in profunzimea mintii celor care ne conduc nu s-a produs o ruptura, cat de mica, de vechea gandire. Macar si din inertia procesului de remodelare a societatii, pe alte baze decat cele comuniste, si tot ar fi trebuit sa se produca o evolutie mentala.
Nu mentalitatea este argumentul incompetentei liderilor politici si al starii avansate de coruptie, ci naravul. S-a format, in timp, o clasa politica mediocra, cu obiceiuri “capitaliste” specifice, bazate pe hotie si smecherit, care profita de vocea aproape amutita a societatii civile, dar mai ales de inclinatiile politice “sinucigase” ale romanilor.
Este important de descifrat cauza primara a acestui tip de atitudini, pentru a scapa de sentimentul neputintei de a indrepta situatia, care infraneaza reactia oamenilor.
De naravul politicienilor putem scapa, prin vot, in timp ce schimbarea mentalitatii este un proces ce nu poate fi controlat si care necesita parcurgerea anumitor etape ale dezvoltarii.

Autor: Gabriela Zamora
Sursa: Ziare.com