Economie

Semintele Libertatii / Seeds of Freedom

Seminţele libertăţii (titlul original al filmului – Seeds of Freedom) este un film documentar care prezintă istoria seminţelor de la începuturi, din vechile şi bogatele tradiţii agricole ţărăneşti, până la momentul actual, când seminţele au fost transformate în bunuri de schimb şi folosite pentru a monopoliza sistemul alimentar mondial.

Filmul pune în evidenţă modul în care sistemul agricol industrial şi semintele modificate genetic (OMG) în special, au avut un impact asupra agro-biodiversităţii dezvoltate de către agricultori şi comunităţi din întreaga lume, de la începutul agriculturii.

Seeds of Freedom încearcă să conteşte soarta rezervată de lobby-ul pro-OGM, care pretinde că agricultura industrială este singurul mijloc prin care se poate hrăni lumea. În urmărirea povestei seminţelor, devine clar modul în care agenda corporatistă a condus la acapararea seminţelor pentru profit şi control al sistemului alimentar global.
Prin interviuri cu experţi internaţionali, cum este Dr Vandana Shiva şi Henk Hobbelink, şi mai ales, prin vocile unor fermieri africani, filmul atrage atenţia asupra pierderii în egală măsură a seminţelor tradiţionale, a biodiversităţii şi a cunoştinţelor ţărăneşti; pierderea tradiţiilor şi a practicilor culturale; pierderea mijloacelor de trai; şi pierderea independenţei.
Presiunea agro-bussiness este în creştere şi ameninţă să înlocuiască complet culturilor diverse, nutritive şi adaptate local, cu monoculturi şi seminţe modificate genetic.

sursa: fymaaa.info