Economie

Care sunt criteriile după care ești numit terorist? Frontul pentru Eliberarea Pământului

… teroristul cuiva, este luptătorul pentru libertate al altcuiva.

Care sunt criteriile după care ești numit terorist ? Care sunt criteriile după care ar trebui să fii acuzat de terorism ? Este cumva un ecologist radical care dă foc biroului gol al unei corporații de exploatare a lemnului, comparabil cu teroriști de seama lui Timothy McVeigh sau Osama bin Laden ? Ei bine, documentarul de astăzi o să ridice astfel de întrebări și o să vă facă să reflectați asupra ușurinței cu care sistemul uzitează de termenul terorist, etichetând astfel tot ce se află în antiteză cu politicile lui.

Regizat de Marshall Curry și Sam Cullman, If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front a primit până acum și câteva premii și a fost nominalizat și la Premiile Oscar de anul acesta, pentru Cel Mai Bun Documentar .

Chiar dacă asta îi va motiva suficient pe unii să îl urmărească, ar trebui să adaug pentru cei care nu acordă prea multă importantă acestor premii, de multe ori pe bună dreptate, că este un documentar despre Frontul pentru EliberareaPământului, oragnizație care a fost etichetată de către FBI ca fiind cel mai periculos caz de terorism intern.

Filmul îl urmărește pe Daniel McGowan, fost membru ELF, prin eforturile sale juridice începute odată cu arestarea sa de către FBI, depuse pentru a evita o condamnare pe viată. Chiar dacă acțiunile lor au constat doar în distrugeri de bunuri, nu și de vieți omenești, guvernul e determinat să facă din Daniel și din alți câțiva colaboratori, un exemplu și îi acuză de eco terorism.

Ceea ce este interesat este faptul că, deși nu suntem de acord cu ceea ce face ELF, filmul ne oferă imagini care ne permit să înțelegem și punctul lor de vedere. Vedem imagini cu copaci seculari imenși care au fost tăiați orbește, vedem sute de cai sălbatici măcelăriți și atârnând de tavanul unui abator. Vedem sfâșietoarea distrugere a unor copaci superbi pentru a face loc unei parcări în folosul unei corporații. Vedem cum protestatarii, cățărați în acești copaci, sunt bătuți și gazați fără milă. Într-o scenă care seamănă cu revoltele de la universitate din ianuarie, vedem cum membri ELF mărșăluiesc pe străzi și sunt apoi bătuți și arestați de poliție. Ironia sorții este că, deși membri grupului, care sunt clar vinovați de acte de vandalism, nu au făcut niciun rău fizic vreunei ființe umane si cu toate acestea sunt bătuți și gazați de către forțele de ordine de parcă ar fi fost criminali.

Documentarul este însă echilibrat minunat, încât permite agenților guvernamentali să-și destăinuie frustrările asupra cazului și proprietarilor imobilelor incendiate să-și arate anxietatea adusă de ELF în viața lor. Ce aș avea însă de reproșat regizorilor, ar fi faptul că nu au prezentat mai multe despre Frontul de Eliberare al Pământului, un grup de așa zis terorism ecologic, care a fost asociat cu peste 1200 de cazuri ce au implicat acte de vandalism. Acțiunile lor cele mai extreme au inclus incendierea unor obiective ale corporațiilor din industria lemnului, a unor laboratoare de cercetare genetică și multe alte obiective ale corporațiilor și instituțiilor certate cu mediul. Documentarul se focusează însă pe faptele lui Daniel și ale unor prieteni de-ai săi, membri ELF, de aceea și regizorul secund al filmului a declarat înaintea uneia din vizualizări că este doar “o poveste” despre Frontul pentru Eliberarea Pământului si nu “povestea”.

u toate acestea filmul este important, deoarece ridică întrebările de care aminteam la începutul articolului și pentru că ne oferă niște instantanee inedite, atât din cadrul unei grupări radicale ce luptă împotriva sistemului, cât și din ancheta și modul de lucru al guvernului în abordarea acestor probleme delicate. Filmul este incredibil de dramatic pentru un documentar și încapsulează în el America anilor ’90 – 2000, și tranziția spre înainte sau înapoi a democrației Statelor Unite. Conflictul pe care-l explorează este la fel de vechi ca și civilizația: libertate versus securitate, dar este la fel de actual ca întotdeauna și, ca de obicei, este condimentat cu sentimente de iubire, dar și cu trădare.

sursa: fymaaa.info // sub-lupa.blogspot.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Am vazut 35 de minute din documentar. La inceput si mie mi se pareau hipioti dusi cu pluta, dar in momentul asta vad politai care dau cu substante iritante in ochii unor oameni legati. Asta ma revolta! Asta e tortura! A.C.A.B. As fi facut la fel ca Daniel