Analize și opinii

Toti etnicii maghiari din Romania vor avea cetatenie ungara

Attila Korodi, fost ministru al Mediului si una din figurile marcante ale UDMR, a declarat ca este sigur ca aproape toti cei 1,5 milioane de etnici maghiari din Romania vor cere si vor primi cetatenia tarii vecine.

Korodi a facut aceste afirmatii intr-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard , fostul ministru explicand de ce reactiile din Romania, fata de legea promovata de premierul ungar, au fost minime, prin comparatie cu Slovacia, care se opune ca minoritatea maghiara sa poata avea cetatenie ungara.

Cetatenie maghiara pentru ungurii din Romania?
“Romania face acelasi lucru cu Republica Moldova, si nu s-a suparat nimeni. De ce sa nu beneficieze si magiarii de aceste drepturi”, a spus Korodi.

Moldovenii din Republica Moldova pot primi toti cetatenia romana, iar daca s-ar manifesta iritare legat de noua lege ungara ar insemna ca se lucreaza cu o masura dubla, a spus acesta pentru Der Standard.

Ce inseamna cetatenia maghiara pentru romani

Liderul UDMR vede doar avantaje in dubla cetatenie. “In acele zone unde etnicii maghiari sunt minoritari diplomatia ungara poate fi de ajutor pentru a obtine mai multa autonomie locala”, spune Korodi.

Alexandra Ion, sursa: Ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Oare cand liderii nostri politici se vor trezi la realitate?! Oare cand vor avea si ei macar o urma de reactie si de atitudine?

    De ce nu adoptam si noi o lege asemanatoare? De ce in Ungaria etnicii romani nu au aceleasi drepturi si facilitati din partea statului maghaiar ca etnicii unguri de la noi si de ce etnicii romani nu au parte de acelasi sprijin din partea Romaniei?

    In principiu e foarte simplu: incompetenta si inconstienta, ipocrizie si nepasare totala! Mai pe scurt se poate rezuma chiar la inalta tradare de tara si la totii poate ar fi mai bine sa li se rezerve un loc linistit si racoros la Jilava pentru un timp sa poate medita in liniste la ceea ce au facut sau ar fi trebuit sa faca!

    Dl. Korodi are dreptate in ceea ce spune numai ca pune lucrurile in lumina care il avantajeaza pe el si pe ai lui ungurii. In schimb clasa politica din Romania atunci cand a luat o decizie/masura in ceea ce-i priveste pe romanii de dincolo de Prut nu au gandit unitar ci ca intotdeauna au fost impulsivi sa incerce o rezolvare locala si de moment dar pe termen lung rezultatele sunt sau pot fi: DEZASTRUASE ca sa nu spun FALIMENTARE!