Analize și opinii

O conferinta la Banca Nationala

mugur_isarescu_01_6730f7874fIeri am absentat de la sedinta de consiliu local intrucat fusesem in prealabil invitat la conferinta anuala a specialistilor in finante banci. Am ales sa merg la conferinta tinand cont ca aici urma sa fie prezenta “creme de la creme” a economistilor romani, de la guvernatorul Mugur Isarescu la economistii sefi ai BNR si ai principalelor banci comerciale. Avand in vedere si calitatea mea in Comisia de Buget a CLT si ordinea de zi “linistita” consider absenta una motivata.

Cateva impresii generale:

De departe prezenta cea mai marcanta a fost cea a guvernatorului, din toate punctele de vedere. Pe dl Isarescu l-am intalnit ultima data acum aproape 20 de ani, cand mi-a fost si profesor de moneda si credit. (Cred ca am fost si singurul sutdent caruia i-a dat 10 la sesiunea respectiva :))

Am senzatia ca noua generatie de macro-economisti romani, situati acum in jur de 40 de ani, nu se ridica la nivelul generatiei care acum trece de 60. Nu e prima data cand am aceasta impresie care nu tine neaparat de domeniul economic. Se repeta niste mantre luate drept bune fara a fi supuse unei analize critice. Un exemplu ar fi tinta (ancora) Euro. Nu am vazut pana acum nici o analiza serioasa care sa puna in balanta beneficiile si riscurile unei astfel de treceri. Se ia totul ca o axioma care nu mai trebuie demonstrata, la fel ca si enuntul lui Petre Roman din 1990 “industria romaneasca e un morman de fiare vechi”. Totusi, pentru prima data, am auzit in cadru de specialisti spus clar ca trecerea la euro nu reprezinta un obiectiv in sine, mai imporanta fiind justetea politicilor economice. Cred ca e un pas important. Oricum nimeni dintre vorbitori nu considera fezabila trecerea la Euro in urmatorii 5 ani.

Intre macro-economisti, dupa Isarescu, cel mai interesant mi s-a parut economistul sef al BRD Florian Libocor. Nu inteleg cine si de ce il tot pluseaza pe Ionut Dumitru, presedintele asa zisului “consiliu fiscal”, de fapt un nume sofisticat si care de o aparenta oficiala unui mic club.
O impresie mai buna mi-au lasat oamenii care se ocupa de probleme concrete de micro-economie. Cred ca impactul cu realitatea te obliga sa fii mereu cu picioarele pe pamant. Nu poti sa bati campii cu gratie nici sa spui platitudini, esti obligat sa iei masuri directe si asta conteaza si in maturizarea gandirii.

Alte aspecte punctate:

Isarescu – avem nevoie de prognoze nu de simple extrapolari ale unor date din trecut intrucat urmeaza momente de cotitura. – Criteriile de convergenta de la Maastricht au fost indeplinite integral, acest lucru nu este insa suficient pentru a asigura cresterea economica. S-a vorbit si de exemplele din Europa de Sud, tari care au aderat la Euro pentru ca apoi sa intre in recesiune dura. Un exemplu contrar ar fi Slovacia. Comentariul meu: mai are vreo relevanta intrarea in zona Euro? Este o chestiune dezirabila avand in vedere ca toate tarile care au avut cresteri semnificative pe termene lung – ex tarile asiatice, Trucia au experimentat acest lucru avand monede nationale? Nu externalizam astfel cel mai important instrument de politica economica?

Tot Isarescu punea sub semnul intrebarii titlul conferintei – Macrostabilitate si microtensiuni.

O surpriza placuta a reprezentat si Angela Filote, Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. Dintre elementele punctate de ea: UE a infiintat un fonde de investitii strategice de 315 Mld Euro. Reformele structurale din multe state Europene sunt gandite in laboratoare externe (FMI, Banca Mondiala, Comsia Europena) – lucru evident stiut, dar bine ca e punctat si la nivel public. Comentariu – noi mai avem vreun laborator in care sa se gandeasca strategic?

Diverse

– asteptati-va la suprataxarea permanenta a energie conventionale. Gazul si petrolul vor deveni din ce in ce mai scumpe indiferent de costul materiilor prime. Scopul este unul geopolitic – lichidarea economica a producatorilor de energii conventionale (Rusia, Iran etc). Ati putea linistit sa platiti cu mult mai putin pentru toate dar buzunarul Dvs nu va conta in ecuatie.

– Politica bugetara romaneasca este de a impozita munca nu capitalul (Libocor). Good point. Tot de la el – problema e structura economiei romanesti nu regimul fiscal.

– In ciuda inventivitatii cu care ne place sa ne laudam suntem pe ultimul loc in UE la contributia R&D la PIB si tot pe ultimul loc la patente/ 1mil locuitor, in urma unor tari ca preum Cipru, Lituania, Bulgaria etc

– Generatia mea va trebui sa-si ia adio de la pensii, datorita problemelor demografice. (Evident nici asta nu e o noutate). Ca solutii posibile au fost mentionate cresterea ratei de ocupare generale si in special la femei (Hmm! – ce impact are aspupra natalitatii?).

– In Romania se consuma in continuare de 2,9 ori mai multa energie pe tona de produs finit decat media UE.

– La nivel de microeconomie cei mai buni speakeri mi s-au parut Cristian Ravasila de la PwC si Stefan Nanu, director la Trezoreria Nationala. Retin ca idei principale: bancile nu se mai focuseaza pe garantii ci pe cash-flow. Intre cauzele insolventelor – investitiile inutile facute de intreprinderi in trecut in active neproductive (imobile, sedii)

– Inchei cu observatia mea legata de mentinerea unui curs stabil in ciuda unei balante comerciale cronic deficitare. S-a vorbit la conferinta de investitii de capital strain care au mers insa nu in domeniul productiv ci in imobile, terenuri agricole, paduri. Sa ne fi vandut intreprinderile, terenul agricol si padurile ca sa folosim masini straine si sa cumparam televizoare si alimente? Ne-am mancat fabricile iar acum am trecut la export de forta de munca?

Autor: Bogdan Herzog

Sursa: Bogdan Herzog

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu