Analize și opinii

I-au dărâmat pe Lee și Grant, acum îl vor jos pe Iisus

Se împlinește în curând o lună de când protestatarii împotriva rasismului din America și Europa au început să dea jos și să vandalizeze satatule unor personalități istorice ”problematice”, de la Robert E. Lee și Ulysses Grant, până la Winston Churchill.



Acum, iconoclaștii neomarxiști, produsul universităților și culturii populare din ultimele decenii, vor să intre în altă sferă. Acum îl vor dat jos și pe Iisus Hristos. Iată ce a scris pe Twitter, în urmă cu o săptămână, fostul pastor Shaun King, unul dintre fondatorii mișcării Black Lives Matter: ”Da, cred că statuile europeanului alb despre care ei spun că l-ar reprezenta pe Iisus trebuie date jos. Sunt o formă de supremație a albilor. Așa au fost dintotdeauna. În Biblie se spune că, atunci când familia lui Iisus a vrut să se ascundă, a plecat unde? În Egipt! Nu în Danemarca. Dați-le jos. Da. Toate icoanele și vitraliile cu Iisus alb și cu mama sa europeană și cu prietenii lor albi, toate trebuie date jos. Sunt o formă oribilă de supremație a albilor. Sunt instrumente ale opresiunii. Propagandă rasistă. Toate ar trebui îndepărtate”.

King a fost pastor vreme de câțiva ani. La 33 de ani s-a retras, enoriașii nu-l plăceau. ”Cred că i-am scos prea repede pe oameni din confortul lor și nu a funcționat. Unii chiar doreau schimbările pe care le-am propus, însă nu a mers”, a spus King într-un interviu.

Curentul a fost alimentat până și de arhiepiscolul de Canterburry. ”Când intri în bisericile lor, nu vezi un Iisus alb – vezi un Iisus negru sau chinez, sau din Orientul Mijlociu – ceea ce, firește, este mult mai corect. Vezi un Iisus portretizat în atatea feluri câte culturi sunt”, a spus arhiepiscopul Justin Welby.

Un alt pastor, E.V. Hill, a avut o replică pentru King. ”Nu știu de existența vreunui Iisus alb – știu doar despre Hristos, un Mântuitor pe nume Iisus. Nu știu ce culoare are. S-a născut în Asia, a fugit în Africa și a ajuns în ceruri înainte ca Evanghelia să ajungă în Europa albă, deci nu știu ce culoare are. Știu un lucru: dacă te închini la altar având în minte culoarea și te ridici tot gândindu-te la culoare, atunci repetă închinăciunea și fă-o până când nu te mai uiți la culoarea Lui, ci la slava și puterea Lui – puterea de a mântui”.

Într-un articol publicat de The American Conservative, Michael Warren Davis, director al publicației Crisis Magazine, are o întrebare pentru pastorul devenit lider al Black Lives Matter: ”Oare domnul King i-a întrebat pe catolicii de culoare dacă se simt oprimați de Iisus cel Alb? Probabil că nu. Din fericire, Institutul Rasmussen Reports i-a întrebat și a descoperit că doar sub o treime dintre cei de culoare ar fi de acord să fie îndepărtate imaginile cu Iisus alb. Însă este tipic că oameni precum King să atace lucruri care sunt inofensive, clamând că acționează în numele unor oameni care, de fapt, nu se simt în niciul fel atacați”.

Davis mai aduce în discuție un caz recent – statuile Sfantului Junipero Serra care  au fost distruse în California, în urmă cu o săptămână.

Nascut la finalul secolului 18 în Spania, Junipero Serra a fost un călugăr franciscan care a înființat nouă misiuni catolice în Vestul american. A convertit o mulțime de amerindieni și a criticat mereu modul în care autoritățile spaniole îi tratau pe băștinași. Cu toate astea, protestatarii de azi spun că Sfântul Junipero a susținut imperialismul spaniol și că statuile lui trebuie să dispară.

”Cât îi privește pe hispanici, lor le place Sfântul Junipero. Nu vorbesc aici despre hispanicii decadenți care dărâmă statuile. Lor nu le place nimic. Vorbesc despre cei care vorbesc spaniola în familie – prima și a doua generație de imigranți – de bunicuțele columbience , dar și de bunicuțele poloneze care au acasă icoane cu Iisus alb”.

Episcopii catolici din California au reacționat la dărâmarea statuilor Sfântului Juniper spunând că a fost ”un om care a gândit înaintea vremurilor sale și care a făcut sacrificii mari pentru a proteja populația indigenă și a fost împotriva oprimării ei”. În alt context, Papa Francisc l-a numit pe Sfântul Juniper ”unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite, un exemplu sfânt al ecumenismului și un patron al populației hispanice din țară”.

”Da, colonialismul a fost deseori brutal. Însă venirea spaniolilor a dus la apariția populatiei hispanice din SUA. Mă îndoiesc că criticii Sfântului Junipero vor reuși să-i convingă pe hispanici că existența hispanicilor este o formă de rasism împotriva lor”, scrie Davis.

”Poate că sunt prea optimist, insa nu cred ca valul acesta de violentya va dura mult. Iconoclasmul nu li se potriveste americanilor. Este unul dintre avantajele unei societati pluraliste: suntem obligati sa vedem dumnezeirea si frumusetea in credinte care nu sunt ale noastre. De aceea, fie ca vorbim, despre gloata care da jos statuia lui Cristofor Columb din Boston sau despre o banda de islamisti care profaneaza un mormant sufiut din Libia, americanii nu vor sustine asemenea acte.

Am stat închiși în case trei luni din cauza coronavirusului, până ne-am săturat și apoi am ieșit. M-ar suprinde ca acest nou val de iconoclasm să dureze. Republica noastră a fost fondată pe principiul de a nu lăsa pe nimeni să ne spună ce trebuie să facem. Și, indiferent de religia lor, cred că majoritatea americanilor nu-i vor tolera pe acești fățarnici de secol 20 care-și bagă nasul unde nu le fierbe oala. Nu credem cu toții în Dumnezeu, însă toți americanii adevărați au principiu de bază: «Lasă-mă dracului în pace»”, încheie Michael Warren Davis.

Autor: Călin Marchievici

Sursa: Cotidianul