Analize și opinii

Energia, sub dictatul capitalului strain. Renationalizarea, solutie pentru ieftinire?!

Protestele ample din Bulgaria impotriva scumpirilor operate de producatorii si distribuitorii straini de energie si gaze trag un nou semnal de alarma si in privinta situatiei de la noi. Piata romaneasca este controlata tot de companii straine, care abia asteapta liberalizarea preturilor, ce a inceput in acest an.

Mii de bulgari s-au ciocnit luni cu politia in timpul unui protest fata de preturile din ce in ce mai mari la electricitate si incalzire. Violentele au avut loc in capitala Sofia, cand politia a incercat sa-i impiedice pe protestatari sa ajunga la cladirile publice, scrie Novinite.

Manifestari similare au avut loc in ultimele zile si in alte orase ale tarii.

Protestatarii au incendiat public facturile, acuzand guvernul ca nu a reusit sa imbunatateasca standardul de viata si cerand expulzarea celor trei distribuitori de electricitate straini care controleaza piata locala: CEZ si Energo-Pro din Cehia si EVN din Austria.

Vom ajunge si noi sa cerem revenirea regiilor de utilitati in proprietatea statului, cu alte cuvinte o renationalizare? In Romania, nu am avut pana acum proteste de strada. Motivul? La noi preturile nu au crescut ca la bulgari. Inca. Pentru ca “surprizele” abia urmeaza.

Autoritatile, la presiune UE si a producatorilor si distribuitorilor straini care au pus mana pe mare parte din activitatile de productie si distributie a utilitatilor din Romania, au stabilit deja un calendar privind liberalizarea treptata a preturilor.

Bomba preturilor explodeaza in 2013

Din 2007 pana in prezent, autoritatile romane au tot amanat liberalizarea preturilor la energie desi autoritatile europene au solicitat imperativ acest lucru.

Motivele sunt lesne de inteles. Odata ce producatorii si distribuitorii vor primi unda verde sa isi creasca tarifele, va urma un val de scumpiri fara precedent.

Liberalizarea preturilor la energia termica o simtim deja. Preturile au explodat in unele orase. In plus, de la 1 ianuarie, energia electrica ne costa cu 11% mai mult. Iar vestile rele nu se opresc aici.

Potrivit calendarului liberalizarii pietei energiei convenit cu FMI, pana la sfarsitul anului vor fi si alte cresteri de tarife, mai ales la gaze.

Urmatoarele etape de crestere pentru anul in curs sunt 1 aprilie (cu 5%), 1 iulie (5%) si 1 octombrie (3%). Pentru consumatorii casnici de gaze, calendarul prevede ca la 1 iulie pretul sa creasca cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie.

Doar Dumnezeu ne mai scapa de scumpirile din acest anMugur Isarescu, guvernator BNR

„Scumpirile utilitatilor se vor rostogoli ca un bulgar de zapada in economie. Cresterea preturilor va insemna, in esenta, o scadere a nivelului de trai”, explica analistul Cristian Dinulescu.

Nu numai populatia va fi afectata de scumpiri. Si firmele vor avea de suferit.

Reprezentantii patronatelor considera ca majorarea preturilor la utilitati, de la inceputul lui iulie, va scadea rentabilitatea investitiilor din Romania si va duce la falimentul multor firme.

“Ne asteptam ca, in perioada urmatoare, 50% dintre firmele mici si mijlocii care au ca obiect de activitate productia de bunuri sa dea faliment. Costurile exorbitante la utilitati vor decima IMM-urile si vor duce la o scumpire a produselor autohtone”, au declarat, intr-un comunicat, reprezentantii Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR).

Oamenii de afaceri spun ca majoritatea firmelor nu-si vor permite sa scumpeasca produsele si astfel vor vinde mai putin, ceea ce va determina reducerea activitatii.

Statul roman, cu mainile legate?

Potrivit expertilor, autoritatile nu prea mai pot face nimic pentru a controla preturile la utilitati.
N-au reusit-o nici in privinta carburantilor acolo unde, in dese randuri, s-a evocat existenta unei intelegeri a producatorilor si distribuitorilor straini. Probabil nu vor reusi nici in privinta gazelor si energiei.

Valentin Gros remarca, intr-un editorial pe DailyBusiness.ro, ca situatia din Romania este similara, din multe puncte de vedere, cu cea din Bulgaria.

Strainii au ajuns, practic, sa ne controleze facturile la energie. Privatizarea utilitatilor ne-a adus, practic, la mana strainilor. “La ce ne-a folosit aceasta asa-zisa privatizare? Nu traim mai bine, benzina e mai scumpa si pretul ei creste in fiecare an”, afirma, recent, analistul Ilie Serbanescu.

In timp ce noi ne-am vandut regiile, alte state au investit in sustinerea firmelor proprii. Astfel s-a ajuns ca piata energiei din Romania sa fie controlata nu de firme private, ci de alte state.

In prezent, OMV, proprietarul Petrom, este detinuta de statul austriac, Gaz de France de cel francez, E.ON de landul german Renania de Nord Westfalia, CEZ de statul ceh, Enel are actionar semnificativ statul italian, KazMunaiGas – controlata de guvernul din Kazahstan, o fosta republica sovietica.

„Autoritatile nu au de ales si vor trebui sa renunte la sistemul practicat in prezent, de preturi paralele. Este un angajament asumat de Romania”, a declarat specialistul in sisteme si piete de energie Jean Constantinescu.

Potrivit expertilor, in conditiile liberalizarii preturilor la energie, singurul cuvant il vor avea consumatorii.

Cum insa piata de energie din Romania nu este nici pe departe una concurentiala, in care sa poti alege intre mai multi distribuitori de energie, gaze sau apa, romanilor nu le va ramane decat sa sa scada consumul. Doar astfel vor putea contracara “foamea de bani” a companiilor.

Pe de alta parte, odata cu liberalizarea preturilor, statul va putea doar sa vegheze la respectarea grilelor de calcul anuntate de producatori si distribuitori.

“E putin probabil ca in Romania sa vedem o actiune de genul celei din Albania, acolo unde, in ianuarie, a fost revocata licenta CEZ, iar distributia de electricitate va reveni sub controlul guvernului”, spune analistul Cristian Dinulescu.

“Statul, la noi, s-a dovedit foarte slab in relatia cu marile firme. Uitati-va la modul in care s-a gestionat problema intelegerilor din sectorul distribuitiei de carburanti. Consiliul Concurentei a anuntat, cu surle si trambite, amenzi de 800 milioane de lei. A platit cineva ceva? Nu. Si probabil nu se va intampla acest lucru pentru ca, pana la urma, statul are de castigat din orice crestere de pret, prin taxe si impozite. Romanului de rand, firmelor, nu le ramane decat sa se descurce”, a mai spus acesta.

autor: Adrian Negrescu
sursa: dailybusiness.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu