Analize și opinii

Bursierii Guvernului României, bursierii nimănui

Programul Bursa Specială „Guvernul României” (BSGR), în care statul a investit peste 6 milioane de euro, este practic blocat de un an de zile, pentru că noua guvernare nu a validat, conform legii, membrii comisiei care girează programul. În lipsa avizelor comisiei, mai mulţi tineri bursieri se află în situaţia de a-şi întrerupe studiile în străinătate în această toamnă.

De mai bine de un an de zile, pentru cei aproape 50 de tineri care beneficiază momentan de Bursa Specială „Guvernul României” emoţiile încep, invariabil, cu o lună-două înainte de începerea unui nou semestru. Dar nu rigoarea academică a renumitelor instituţii de învăţământ superior din vestul Europei şi din America de Nord la care studiază le dă bătăi de cap tinerilor bursieri, ci instituţiile abilitate de statul român să se ocupe de managementul proiectului.

Şicanelor administrative din ţară şi tergiversărilor legate de plăţile către beneficiari şi către universităţile la care studiază aceştia li s-au adăugat de curând incertitudini majore legate de cadrul de desfăşurare a programului care îşi propunea, în 2004, să revitalizeze corpul managerilor din sectorul public românesc.

Deşi are de discutat memorii şi petiţii depuse din luna aprilie, Comisia Bursa Specială „Guvernul României” (CBSGR), organismul care trebuie să avizeze şi să supravegheze activitatea academică a bursierilor, nu se poate întruni. Conform legii 157/2004, Comisia Bursa Specială „Guvernul României” are 15 membri, inclusiv preşedintele, reprezentând diverse instituţii (secretari generali ai mai multor ministere, reprezentaţi ai unor parteneri sociali, precum şi membri ai unor asociaţii şi instituţii), numiţi, cu toţii, prin ordin al primului-ministru. După alegeri, noul prim-ministru, Emil Boc, ar fi trebuit să numească noii membri ai Comisiei, dar nu a făcut-o, astfel că organismul nu mai fucţionează din toamna anului trecut!

Mai mult, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), partenerul de implementare al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei (MECI), va ieşi din proiect la sfârşitul lunii. Nemulţumirile PNUD sunt legate, conform unor surse neoficiale, de mersul lucrurilor şi de situaţia neclară a celor care au absolvit programul şi care ar fi trebuit să fie angajaţi deja pe funcţii de conducere în administraţia publică.

Între timp, în toată această nebuloasă organizatorică, Ministerul Educaţiei pregăteşte o lege care nu clarifică deloc lucrurile din perspectiva bursierilor şi pe care nu a supus-o unei dezbateri publice transparente.

Preşedintele Comisiei: „Boc e de vină! Îmi dau demisia!”

Profesorul Ion Roşca, preşedintele Comisiei Burselor Speciale „Guvernul României”, recunoaşte franc pentru capital.ro că organismul pe care îl conduce nu mai funcţionează. „Problema comisiei a apărut în momentul schimbării guvernului. Noii membri nu au fost numiţi, iar Comisia a încetat de facto să existe. Programul Bursa Specială Guvernul României (BSRG) nu mai funcţionează! Este vina primului ministru pentru că nu a numit noi reprezentanţi în Comisia BSGR”.

„Dacă nu primesc nici un răspuns, îmi depun demisia!”, spune Roşca. Potrivit acestuia, comisia are doar trei reprezentanţi cu drept de vot în acest moment: „Eu, ca preşedinte, reprezentantul Consiliului Naţional al Rectorilor şi cel al mediului de afaceri”. Normele de aplicare a Legii 157/2004 cer să fie minimum 12 membri validaţi. (…) continuarea pe capital.ro

Ciprian Rus
sursa: Capital.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • pai ce mai este de discutat??? au aparut copiii astia de vreo 6 luni la TV si nu-i baga nimeni in seama……………eu unul……..nu prea mai am replica…..poate are Abramburica!!!