Analize și opinii

Alina Mungiu Pippidi: ‘Nu mai poți fi prim-ministru în România fără să fii legat de servicii’

Nu mai poți să fii prim-ministru în România dacă nu ai o legătură clară cu serviciile, a susținut Alina Mungiu Pippidi, în emisiunea moderată de Nadia Ciurlin, pe B1 TV. Totodată, politologul i-a contrazis pe cei care susțin că PSD-ul corupt este principalul pericol la adresa democrației.



”Nu mai poți să fii prim-ministru în România fără să fii legat de servicii. În acest moment, dacă nu ai o legătură clară cu serviciile, dacă serviciile nu simt că au un control clar asupra ta, nu mai poți fi prim-ministru. Și asta explică o bună parte din lucrurile care s-au întâmplat în acest an”, a susținut Alina Mungiu Pippidi.

Aceasta a mai afirmat că principalul pericol la adresa democrației nu este PSD-ul, ci faptul că s-a depășit limita în folosirea instrumentelor create pentru lupta anticorupție, iar serviciile sunt mult prea implicate în actul guvernării.

”Sunt oameni care cred că pericolul cel mai grav pentru democrația românească e eternul PSD corupt. Acest lucru nu e adevărat. În acest moment, PSD nu e o amenințare mai mare decât orice alt partid corupt. Riscul cel mai mare e că s-a depășit cu totul limita în folosirea instrumentelor create pentru anticorupție și mai ales a acestei părți obscure. Serviciile sunt mult prea implicate în actul de guvernare și sunt mult prea implicate în viața partidelor, decizând cine conduce România. Ăsta e un pericol pentru democrație și pentru statul de drept și e un pericol cu atât mai mare cu cât opinia publică nu e conștientă, nimeni nu face nimic”, a explicat Pippidi.

”Președinții numesc șefii serviciilor. În același timp, niciunul dintre președinți nu e un om invulnerabil. Toți au a se teme de servicii. Așa se crează această relație în care uneori e foarte greu să-ți dai seama cine pe cine controlează”, a mai precizat politologul, pentru B1 TV.

Autor: Alexandra Cruceru

Sursa: Stiri pe surse

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Bineinteles, caci sistemul este “in tot si-n toate”. Practic suntem o Colonie de reeducare asemenea Romaniei anilor ’50, dar cu o interfata capitalista axata pe consum, care da falsa impresie ca ne aflam intr-o Democratie, cand in realitate nici macar un surogat de Democrtaie nu este!

  • Realitatea este mult mai crunta ATAT DE MULT S-A DEZVOLTAT SECURISMUL IN RO(vezi nr crescut de securisti si bugelele colosale alocate) in defavoarea economicului ca nu mai poti indeplini nici o functie publica fara sa ai sprijinul sau colaborarea lor a SPURCATILOR.

  • Daca si Alina se plange de securisti, inseamna ca situatia este mai grava decat o percepem noi, ” neimplicații” !
    Eu cred ca reactia Alinei nu face decat sa confirme ce se vorbeste prin târg de ceva vreme: securistii au reusit sa se infiltreze printre soroșiștii Alinei! Si nu sunt putini!
    He, he, he, ăștia sunt in stare sa-l “recruteze” si pe Soroș!