Analize și opinii

Africa va ajunge colonie chineza

In ultimii trei ani, Partidul Popular Chinez si-a intarit prezenta in fost colonie portugheza a Mozambicului, in sudul Africii. Desi relatiile Chinei cu acest stat dateaza inca din anii 1960, cand partidul comunist a sprijinit lupta micului stat african pentru independenta, pana de curand China a ramas un jucator secundar, in aceasta parte a lumii. Controlul economic si politic era in mainile Statelor Unite, Angliei sau Portugaliei.

La sfarsitul lunii aprilie, un reprezentant al statului chinez a facut o vizita oficiala in Mozambic, pentru a sublinia si intari legaturile intre cele doua tari, potrivit Jamestown Foundation.

China a investit masiv in infrastructura, minele si agricultura statului african.

China Exim, banca chineza de importuri si exporturi, a oferit guvernului din Mozambic un imprumut de 2,3 miliarde de dolari pentru constructia unui super-dig, in centrul tarii.

Companiile chineze au construit drumuri, poduri, instalatii militare si spitale.

Mai mult, Beijing-ul a contribuit cu 160 de milioane de dolari lamodernizarea aeroportului principal si a catorva cladiri importante ale statului, printre care stadionul, Ministerul Afacerilor Externe sau Parlamentul.

Insa cea mai mare investitie a Chinei, care se ridica la 1 miliard de dolari, este cea facuta de Wuhan Iron and Steel in sectorul minier al Mozambicului.

Investitiile abia incep

In 2010, postul national de radio al tarii africane anunta ca o companie chineza si-a exprimat intentia de a investi 5 milioane de dolari in sectorul minier.

Dupa un seminar tinut de guvernul Mozambicului la Shanghai, interesul oamenilor de afaceri chinezi a explodat.

Se estimeaza investitii cu valori totale ce depasesc 13 miliarde de dolari, pana in 2020. Sectoarele tintite sunt infrastructura, agricultura, turismul si sectorul de exploatare miniera.

Nici bancile nu stau deoparte. O serie de banci asiatice au anuntat investitii de 165 de milioane intr-o fabrica de ciment, una de procesare a bumbacului si in proiecte de agricultura.

Si interactiunea economica va creste cu siguranta, devreme ce in acest an se asteapta sa inceapa primele zboruri directe pe ruta Mozambic- China.

Turismul nu are decat de castigat. China este piata turismului cu cea mai mare rata de crestere. In 2010, nu mai putin de 50 de milioane de chinezi au plecat in vacanta in lume.

Daca ar fi sa ne luam dupa estimari, in urmatorii 10 ani, 1 milion de turisti de chinezi se vor opri si in tara africana.

Interesul Chinei se extinde pana la terenul arabil. In 2008, un reprezentant al Ministerului de agricultura chinez a anuntat intentia de a lua in arenda pamant african, pentru productia de cereale.

La acel moment, autoritatile mozambicane au negat, insa un an mai tarziu investitorii chinezi cumparau pamant cu 8 dolari pe hectar.

Resursele miniere nu au fost ignorate nici ele. Diamantul, rubinul, aurul, fierul si marmura, toate se gasesc in Mozambic si toate prezinta interes pentru chinezi.

Insa la fel de important este si materialul lemnos, pe care China l-a importat din Mozambic.

In schimb, mozambicanii beneficiaza de educatia sistemului chinez. 100 de cetateni ai Mozambicului sunt acum studenti in China.

Specialisti in agircultura, doctori si experti militari chinezi au fost detasati in inima Mozambicului, pentru a sprijini dezvoltarea educatiei.


Azi in Mozambic, maine in toata Africa

Dominatia chineza se extinde usor si catre vecinii Mozambicului, in principal in directia Zambia, Tanzania si Zimbambwe.

Primele doua gazduiesc doua din zonele economice speciale ale Chinei.

Atat Zambia cat si Zimbabwe sunt teritorii inchise, cea mai apropiata iesire la mare fiind pe la porturile Mozambicului.

Nu e deloc lipsit de importanta, devreme ce Canalaul Mozambic reprezinta o alternativa importanta la Canalul Suez.

Sudanul, pe de alta parte, este tara de origine a 10% din importurile de petrol ale Chinei, informeaza The Leader.

Angola a acceptat un imprumut de 2 miliarde de dolari din partea superputerii asiatice.

China are intelegeri comerciale cu nu mai putin de 28 de state africane, in urma carora 190 de tipuri de bunuri pot fi exportate catre China in regim de duty-free. In principal, este vorba de resurse naturale neprocesate.

Intr-o miscare strategica de intarire a increderii, China a sters datorii de 10 miliarde, pe care ar fi trebuit sa le primeasca din partea a 31 de stateafricane.

A primit in schimb acces la mai multe resurse naturale si posibilitatea de a dezvolta noi piete pentru exporturile sale, un pas absolut necesar, daca vrea sa castige cursa in fata Statelor Unite ale Americii.

Articol de Andrei Ciltaru
Sursa: Bloombiz.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • De ce nu fac asa ceva si la noi? Poate din cauza ca ceea ce nu au pradat rusii au distrus “comorile” de oamnei care ne conduc, asa ca chinejii nu gasesc nimic bun la noi, pt. care sa investeasca?