Analize și opinii

NATO a deschis o unitate de război psihologic în România, axată pe „combaterea propagandei rusești”

Nu vă spun o noutate: NATO a deschis o unitate de război psihologic în România, axată pe „combaterea propagandei rusești”. Totul este de un primitivism care ține de discursul Kmerilor Roșii! Demersul idioților care o populează se rezumă la injectarea de ură împotriva rușilor, luați la grămadă! Xenofobia, ca politică oficială a minunatei civilizații occidentale, de la țâța căreia sugem noi valori înălțătoare, valori fără de care am pierde dreptul drum! Bine, injecția de ură are și alte ținte: stânga, PSD, ortodoxia, BOR, istoria națională. Că are balta pește, iar gunoaie care să scrie abominații împotriva ”dușmanilor poporului”, legiuni!
Ăia mai răsăriți din această unitate pleacă la centru, la Bruxelles. Sunt avansați, cum s-ar zice! Sigur, injecția de ură împotriva noastră(îi las pe ruși să se descurce de unii singuri, că nici ei nu sunt niște îngerași în materie de propagandă/contra-propagandă, doar că nu apelează la cretini semi-analfabeți, ca noi!) o plătim tot noi. Așa am făcut mereu: și tufuți, și cu banii luați!
De ceva vreme rușilor li s-au alăturat chinezii, ca obiect al urii instituționalizate. Propaganda este la fel de primitivă. Doar că există o mică problemă: dacă discursul anti-rusesc se poate baza pe episoade din istoria noastră comună cu rușii, ura împotriva chinezilor nu poate fi construită pe astfel de episoade: noi nu am avut o istorie comună cu chinezii! Pe ce să construiești? Pe viteza cu care se dezlipește talpa tenișilor? Ei bine, isteții au găsit că se poate și așa! La gradul de inteligență și de spirit critic al minunatului popor român, nu poți rata un astfel de demers. Nu ai cum!
Doar că, bântuind eu prin presa occidentală și prin cea americană, am observat existența unor astfel de unități de luptă psihologică în, practic, toate țările NATO la presa cărora am acces! Temele de la noi au migrat și acolo, discursul anti-rus și anti-chinez este identic până la virgulă! Cititorii unor ziare și reviste serioase, și de limbă franceză, și din spațiul anglo-saxon, și prin cele germane de limbă engleză, sunt pur și simplu uluiți de apariția armatei de troli, care debitează aceleași inepții ca la noi! Până și în reviste specializate, cu un anume tip de cititori, gen aviație, tehnologii, economie, trolii tropăie nestingheriți. Și cititorii fideli nu știu ce să mai creadă.
Mai mult. Au scris acum câtăva vreme ziare serioase, gen NYTimes, despre atacurile xenofobe împotriva chinezilor(cică asiatici, ca nu cumva să se creadă că jurnalele au simpatii pro-chineze). Ei bine, subiectul, extrem de serios, a dispărut rapid, și s-a lăsat tăcerea! Totul e parfum!
Nu știu ce va produce acest război psihologic dus de NATO nu împotriva rușilor și chinezilor, ci împotriva cetățenilor țărilor membre. E pregătire pentru un conflict armat cu cele două țări? E credința că așa pot opri creșterea atractivității modelelor politice, economice și sociale ale celor două țări? Dracu știe! Dar sigur este un război inept, oricum ilegal, anti-constituțional și anti-democratic, care are efecte opuse celor scontate. Sigur, onor cetățenii se hăhăie acum, și participă veseli la festivalul urii. Dar dacă sunt și ei obiectul urii în partea cealaltă a baricadei? Se gândesc la consecințe, în lumea tot mai globalizată, și mai interdependentă, în care trăim? Pentru că există un preț pentru orice. Dar nu orice preț este acceptabil, și poate fi plătit.

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Pe vremea comunismului era un banc care s-a dovedit ca este adevarat: minti ca o gazeta americana.