Analize și opinii

Florin Cîțu: „Ce conține vaccinul? Vin sau Ecstasy!”

Știrea venită din SUA, potrivit căreia Florin Cîțu a fost condamnat acum 20 de ani pentru conducerea mașinii în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor surclasează toate bombele mediatice din ultima vreme: vînzoleala celor din USR printre sacii de vot de la Sectorul 1 sub privirile încurajatoare ale Clotildei Armand sau alegerea ilegală a lui Fritz ca primar al Timișoarei.

Nu mai este nimic de comentat în fața acestui document, mai ales că însuși Florin Cîțu a recunoscut ce s-a întîmplat în SUA în anul 2.000, că el, la 29 de ani, a fost arestat și condamnat la două zile de închisoare. Cîțu spune că pentru conducerea autoturismului în stare de ebrietate, dar nu vom ști cu exactitate dacă este vorba doar despre atît decît atunci cînd va arăta opiniei publice documentele pe care, de fapt, ar fi trebuit să i le arate lui Iohannis cînd a fost nominalizat ca Prim-ministru, dacă nu cumva acestea ar fi trebuit să fie în mapa primită de la serviciile secrete după nominalizare!

Aceasta este însă o problemă pe care Florin Cîțu trebuie s-o rezolve singur prin demisia sa, astfel încît scandalul să se stingă de la sine și, probabil, asta ar fi făcut dacă n-ar fi primit din partea colegilor săi asigurarea că nu va fi abandonat în fața acestor dezvăluiri.

Ceea ce este de-a dreptul scandalos este intervenția telefonică la Antena 3 a lui Rareș Bogdan, acest spălător de cadavre din PNL, care, cu o aroganță lingușitoare incredibilă, a încercat mai bine de o oră, pupîndu-i în fund pe toți cei prezenți în emisiunea lui Mihai Gâdea, să cîștige bunăvoința publicului prin minimalizarea condamnării lui Florin Cîțu! Că el îl va susține în continuare la președinția PNL este strict problema lui, dar tot efortul mizerabil de a transforma condamnarea penală din SUA a lui Cîțu într-o adevărată virtute arată micimea caracterului său!

Rareș Bogdan a riscat enorm cu această lamentație libidinoasă, știind că Legea 90/2001 prevede clar la art. 2: „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale”.

La fel de gravă este tăcerea celor din USRPLUS, cei care, în timpul guvernării PSD, au inițiat Referendumul „Fără penali în funcții publice”, în urma căruia s-a inițiat și un proiect de modificare a Constiuției. Acum, cei din USRPLUS tac mîlc în loc să ceară fără echivoc demisia lui Florin Cîțu!

Marea problemă, însă, rămîne aceasta: ce mai așteaptă acum Florin Cîțu? Vrea să vadă dacă stupizeniile lui Rareș Bogdan vor avea efect? Așteaptă ca Iohannis să-l mîngîie pe creștet în public și să-l declare erou? Vrea să-i convingă pe cei din USRPLUS să-l susțină în continuare, promițîndu-le că nu le mai ia din ministere?

N-a învățat nimic, se pare, din perioada în care Liviu Dragnea încerca și aștepta, exact ca el, ca legea 90/2001 să-i ofere posibilitatea de a deveni Prim-ministru. La fel ca Dragnea, Florin Cîțu tot mai speră ca acea condamnarea din 2000 să nu aibă efecte asupra lui, ignorînd tot circul mediatic care i-a făcut pe Dragnea și PSD să piardă tot ce cîștigaseră în alegeri!

N-avem mari pretenții de moralitate, caracter sau bun simț de la Florin Cîțu, dar speram ca măcar frica de valul uriaș ce se îndreaptă împotriva lui să-l determine să facă un pas înapoi. El nu-și dă seama în ce situație se află, altfel ar fi demisionat imediat după ce a recunoscut ce i s-a întîmplat în SUA.

Mai poate el acum să demită vreun ministru USRPLUS, știind ce-l așteaptă pe urmă? Mai poate să ceară cuiva să respecte legea, știind că însăși numirea lui ca Premier a devenit ilegală în urma condamnării?

Ce așteaptă el, de fapt, ca americanii să transmită vreun document care să arate că n-a fost vorba despre o condamnare penală, ci de o banală contravenție?

Este inconștient dacă nu realizează că nimeni nu va putea să oprească tăvălugul ce se va porni mereu peste el, care va readuce în discuție pădurile din Vâlcea pe care familia lui le-a obținut fără drept, felul în care a fost trecut de la școala profesională la liceu, modul în care a fost trimis la studii în SUA, atacul la moneda națională cînd lucra la o bancă.

Vă amintiți, desigur, de prezența lui în acel podcast la Mihai Morar, cînd spunea că în SUA, pentru a se întreține, a scris „mai multe ESEE”. Atunci a ratat ocazia de a vorbi și despre arestarea lui, dar a tăcut, sperînd ca nimeni să nu afle vreodată prin ce a trecut.

Că a condus beat sau sub influența drogurilor n-ar interesa pe nimeni dacă Florin Cîțu n-ar deține o funcție publică de o asemenea importanță, cum este cea de Prim-ministru. Așa, însă, de fiecare dată cînd va apărea în spațiul public, la o conferință de presă sau la vreo ședință la guvern, toată lumea (cu excepția lui Rareș Bogdan), în fața gogomăniilor pe care, de regulă, Cîțu le spune cu vocea îngălată, se va întreba dacă este beat sau dacă a tras ceva pe nas!

Acum aș putea să înțeleg cum a fost posibil ca acest Cîțu să spună că „românii sînt fericiți, că le-au crescut salariile, că prețurile sînt foarte mici”. Era, probabil, în Ecstasy și așa îi vedea el!

Autor: Ion Spânu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu