Analize și opinii

Ziua Limbii Române, între Cărtărescu și Iohannis

”Ziua Limbii Române” se sărbătorește în fiecare an la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.



”Ziua Limbii Române” poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de către reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

Klaus Iohannis și Igor Dodon, două nume românești

Clasa noastră politică este plină de patrioți. Unde te uiți, unde te-ntorci, dai de interesul național la umbra căruia cresc, bineînțeles, interesele particulare ale fiecăruia.

Președintele Klaus Iohannis, un patriot de rit nou, a uitat de ”Ziua Limbii Române”. Nu este niciun necaz, să fiu sincer nici nu mă așteptam să-și amintească el, dar consilierii săi?

În țara soră de dincolo de Prut, președintele Igor Dodon a sărbătorit și el ”Limba noastră” – ziua limbii moldovenești. Fiind un lingvist de talie intergalactică, el a explicat în foarte multe cuvinte diferențele majore dintre limba română și limba moldovenească, aceste diferențe constau în miile de soldați și diviziile de blindate rusești din Transnistria. Adevărul este că argumentele sale stau în picioare și mai ales pot trece Nistrul.

Elita culturală este plină de patrioți

Andrei Pleșu a preferat să vorbească despre ”Despacito”, limba română îl lasă rece, el este deja al umanității, iar româna este periferică.

Gabriel Liiceanu  se exprimă rar, ceea ce este foarte bine, dar așteptam un mesaj de ”Ziua Limbii Române” măcar din partea librăriilor Humanitas, încă îl așteptăm.

În schimb, eternul candidat la Premiul Nobel pentru literatură, Mircea Cărtărescu nu ne-a dezamăgit. Acesta a scris pe Facebook: „Azi dă ziua limbi romîne rog membri guvernului să spună decât vorbele care lea gândit ei însuși”.

O glumă subtilă, gândită pentru elite, care atinge cu fermitate punctul nevralgic din guvernul PSD. E clar, ăia de la Palatul Victoria sunt terminați, citesc fraza lui Cărtărescu și aruncă din mână Solenoid pe același raft unde se odihnea și Levantul.

E bine că atacăm guvernul, dar limba română ce ne-a făcut?

Autor: Alexandru David